Etappe 15: Over een verdiende zege, plasjes plegen en mannen van middelbare leeftijd met een smartphone.

Ahwel, beste tourvolgers, bij de start vanmorgen bleek dat er twee motoren en 1 renner, namelijk Daniel Martinez, die de etappe van gisteren uitreed met een hersenschudding, minder mee reden. De motards hebben vanwege het akkefietje op de beklimming naar Saint-Gervais Mont Blanc een boete van 516 euro en een schorsing gekregen van Tourorganisator ASO. Die motoren waren trouwens niet de enigen die een boete kregen, ook gele truidrager Jonas Vingegaard moest in de buidel tasten. De reden: hij liet zich na 81 kilometer fietsen betrappen op plassen op een “ongeschikte plaats”. Wiens trauma groter is moet nog worden bepaald, is het de Fransche grootmoeder of haar kleindochter die hun blik op het plassende piemeltje niet konden afwenden, of toch de boze grootvader wiens broekspijpen wat spetters absorbeerden. De boete bedraagt dik 200 euro, een overdreven straf. Waren het Michael Boogert, Danny Nelissen of Lance Armstrong geweest, had uw onraadreporter het zich nog kunnen voorstellen dat de organisatie paal en perk zou willen stellen aan het verspreiden van lichaamsvocht met de concentratie chemische stoffen gelijk Monsanto’s RoundUp.

Natuurlijk waren er allerlei nare voorvallen waarover gesproken moet worden. Maar er rest ons niets anders dan eerst de overwinning van Wout Poels te duiden als dat wat het daadwerkelijk is; Groots, fenomenaal en dik verdiend! Het werd al vrij snel duidelijk (na de massale valpartij) dat iemand uit de kopgroep aan het langste eind ging trekken. Je kunt er van alles over analyseren, maar uiteindelijk bleven er vier – eh drie, vanwege een akkefietje met een motorische waterdrager, waarbij de val van Neilands waarschijnlijk een samenloop van mis gecommuniceerd bochtenwerk was - renners over. Van Aert reed zoals altijd met een dubbele turbo, Soler manoeuvreerde zoals in betere tijden en we zagen een Wout Poels die ons aan de meesterknecht in Sky dagen deed herinneren.  Op de eerste stroken van de Côte des Amerands gooide Poels de omwentelingen van zijn pedalen in een hogere versnelling, nam voorsprong en gaf die niet meer af.

Of Wout Poels nog een boete krijgt voor het aanvangen van zijn zegetoer op een ongewenst moment voor de ASO, de regie vond namelijk zijn prestatie niet televisiegeniek genoeg om er aandacht aan te besteden, een soort procedure die ze dus ook bij plassende renners volgen, moeten we nog afwachten. We vergeven Wout dat hij om belastingtechnische redenen, gelijk vele van zijn collega’s, zijn domicilie naar Monaco heeft verplaatst, maar we maken ons dan ook geen zorgen over de hoogte van een eventuele geldstraf zoals Vingegaard die kreeg.

Vingegaard die overigens weer niets gewonnen of verloren heeft op Pogacar, al was er, volgens de inschattingen van uw onraadreporter, misschien wel een kleine kans na de muggensteek van Pogacar.  Het was waarschijnlijk verstandig dat de Jumbo ploeg het aangepakt heeft zoals ze gedaan hebben. Na de ongelooflijk stomme aanslag op een eerlijk verloop van de etappe door een bierdrinkende, selfie geile, man met witte muts van middelbare leeftijd – voor wie te hopen is dat Tom Dumoulin verzaakt in het achterhalen van zijn identiteit – was het risico te groot om zowel van Hooijdonk en Sepp Kuss, slachtoffers van de valpartij, als wel Kelderman die de dag daarvoor al contact had met het asfalt, de vernieling in te rijden.

De rustdag van morgen is hopelijk een mogelijkheid om van alle beslommeringen, kwetsuren en inspanningen te bekomen. Ook in de tijdrit van dinsdag hoeven voor de meeste renners de wattages niet in de bovenste regionen uit te komen, alhoewel Sepp Kuss wel een zesde plaats te verdedigen heeft. Vingegaard hoeft alleen maar wat sneller tegen de klok te rijden dan zijn concurrent, maar men hoeft geen analytische dopingzondaar te zijn om in te zien dat de Sloveen van hetzelfde principe zal uitgaan. Uw verslaggever heeft morgen ook een soort rustdag, nee, dat betekent niet er geen inspanningen geleverd moeten worden, ze zullen alleen niet plaats vinden op de bank voor de TV. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten