Etappe 11, Over kansen, ontnomen kansen, overmacht en voltooid verleden tijd.

Het is me wat, beste Tourvolgers, natuurlijk is het een bekend fenomeen dat alles wat in “het echte leven” gebeurt ook voorkomt binnen het peloton. Maar wie nou had voorzien dat complottheorieën en fake-nieuws zich ook zouden manifesteren? De snelrijder Skjelmose van de Lidl-Trek formatie excuseerde zich bij Wout van Aert voor het verspreiden van valse geruchten over zijn voorgenomen vertrek uit de Tour. Typisch een gevalletje van “functie elders” zoals bijvoorbeeld pufcoach aan het bed van een bevallende vriendin, waarbij Mattias Skjelmose zich echter wel excuseerde en geenszins uitwegen zocht door middel van een niet actieve herinnering.   

Terwijl er voor de start van de vandaagse etappe goed nieuws uit het kamp Alpecin-Deceuninck kwam, waarbij ploegleider Christoph Roodhooft melde dat Van der Poel zich al wat beter voelde dan gisteren, was het nieuws uit de Haagse slangenkuil minder positief. Dilan Yesilgöz,  die, via de rigoureus rechts omstreden verklaarde gezinshereniging, met haar moeder en zusje in 1984 verwelkomt werd in Nederland en door de kansen die ze daar door kreeg nu demissionair minister van Justitie is, maakte via de huiskrant van de VVD, De Telegraaf, bekend dat ze Mark Rutte wil opvolgen als leider. Geen waarheidsverdoezeling en tijdelijke amnesie is teveel binnen het rechtse bolwerk om er voor te zorgen dat exclusieve primeurs altijd bij De Telegraaf doen landen.

Als er een Costa Ricaan, een Italiaan en een Fransman veroordeeld zijn om de live camerabeelden voor vandaag grotendeels te vullen, kan uw reporter niet verhinderen dat z’n gedachten afdwalen naar 1984. Het zal te maken hebben met de Turkse connectie die dat jaartal verbindt met de enige Tour de France die uw verslaggever niet kon volgen, het meisje dat door gezinshereniging Nederland binnen kwam, terwijl ondergetekende juist in die periode in Turkije woonde. 

Voltooid verleden tijd zonder noemenswaardige verbindingen waarin men op het platteland van Mut (een klein stadje in zuidwest Turkije) nog nooit van de Tour de France had gehoord, laat staan van Hennie Kuiper, Leo van Vliet, Hennie Manders, Theo de Rooy, Henk Lubberding, Joop Zoetemelk, of de Belgische Fons de Wolf die op 12 Juli in de etappe van Rodez naar Domaine du Rouret wist te winnen en waar Adri van Houwelingen en Adri van der Poel de finish niet eens bereikte. Zoon van laatstgenoemde had het vandaag , net als gisteren, ook niet al te best, maar kwam wel over de meet.

Jasper Philipsen is met afstand de beste sprinter van de Tour de France 2023. En ja, beste volgers, het wordt een beetje saai, en dan hebben we het niet alleen over de wedstrijd langzaam fietsen van vandaag. Natuurlijk deelde De Belg van Alpecin-Deceuninck in Moulins zijn concurrenten opnieuw genadiglijk klappen uit. Ook zonder de succesvolle lead out-man Mathieu van der Poel was er geen vuiltje aan de lucht voor Philipsen die er maar weer eens een onemanshow van maakte. Je vraagt je af waarom de “krokodillen blijven zwemmen, terwijl de prooien toch echt op de wal liggen”, wat is er mis met het inschattingsvermogen van andere ploegen, waardoor ze zich zo mak naar de slachtbank laten leiden en geen serieuze vluchtpogingen ondernemen.

 De klassementsrenners hadden woensdag dus een relatief gemakkelijk dag, maar donderdag kan dat weleens een ander verhaal worden in de rit naar Belleville-en-Beaujolais. Het zou spannend kunnen worden en het is dan ook met ongenoegen dat uw onraadreporter waarschijnlijk slechts een gedeelte van de etappe live zal kunnen volgen wegens andere verplichtingen. Dat weerhoudt U, enthousiaste volger van de Tour, niet om een middagje te genieten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten