Etappe 10: Principes, Bikker, transfers en een eervolle etappezege.

Tja, beste Tourvolgers, achter de schermen gaat het niet altijd conform de voorgeschotelde werkelijkheid. Uw onraadreporter heeft op de rustdag gisteren de onderhandelingen afgesloten en zijn contract bij de Tourgazet Plagiato verlengt. Zo als de Noor Søren Wærenskjold morele overwegingen ten aanzien van het UAE Emirates aanbod belangrijker vond dan de financiële vergoeding en vervolgens zijn contract met Uno-X verlengde, is ook uw verslaggever tot de conclusie gekomen dat “een dief zijn van je eigen portemonnee” soms een onoverkomelijke consequentie is van vasthouden aan principes. 

Het verleidelijke aanbod van een populisten verheerlijkende courant is op een anti-grachtengordel wijze afgedaan als een belediging. De 23-jarige wieler belofte Wærenskjold verklaarde: “Ik weet dat Noren niet zo’n fan zijn van de Emiraten en zo. Natuurlijk heeft dat een rol gespeeld bij mijn besluit. Je wilt liever de moreel en ethisch juiste keuze maken, en het salaris niet boven alles stellen.” De principieel beslagen gereformeerde brillenglazen van Mirjam Bikker, toen ze het besluit van uw reporter voor kennisgeving aannam, spraken boekdelen, beter nog, complete psalmen reflecteerde het respect voor de meloen die uw verslaggever moest doorslikken.

Na een doldwaze openingsfase, waarin zelfs Vingegaard en Pogacar in de aanvalsgroep reden, ontstond er dan uiteindelijk toch een kopgroep vandaag. In het kort: een hoop gedoe, aanvallen en terugvallen, een per ongeluk aanvallende stemloze Van der Poel met een wisselvallige Van Aert in zijn wiel en het televisie co-commentaar van een zogenaamde ervaringsdeskundige die z’n dopingdrift onschuld nog jaren lang overtuigder volhield, dan Mirjam Bikker er heilig in geloofde dat een gouden bikini op een billboard het werk van de duivel was. 

De uit Letland afkomstige Neilands bleek over zeer goede benen te beschikken en met nog vier kilometer te klimmen op de Côte de la Chapelle-Marcousse, gooide hij de knuppel in het hoenderhok. De Letse rasaanvaller wist in geen tijd een twintigtal seconden uit te lopen op de eerste achtervolgers. Op de top bedroeg de voorsprong veertig seconden de achtervolgers Zimmermann, Bilbao, Chaves, Pedrero en O’Connor. En wat met Van der Poel en Van Aert? 

Die waren inmiddels alweer bij de lurven gegrepen door het peloton, waar INEOS Grenadiers het tempo bepaalde in dienst van hun kopmannen Tom Pidcock en Carlos Rodríguez, omdat de Bask Bilbao, de nummer elf in het klassement, niet te veel ruimte mocht krijgen.

De voorsprong van de dappere Nijlands verdween net zo snel als het Utrechtse Zandpad door de bemoeienissen van, het toen nog zwaar gereformeerd maagdelijk opererende, tegen de duivelse raamprostitutie vechtend raadslid Bikker. Op goed drie kilometer van de streep werd hij ingerekend en dus konden nog maar zes renners deze tiende etappe winnen. Zimmermann en Bilbao leken het vervolgens onderling te gaan uitmaken voor de zege, maar O’Connor en uiteindelijk ook de andere vluchters kwamen net voor de eindsprint weer aansluiten. Bilbao raakte echter niet in paniek en bleek uiteindelijk afgetekend de snelste vluchter. De Spaanse klimmer boekte zo een zeer emotionele overwinning. Bilbao en zijn ploeg Bahrain Victorious kenden na de dood van Gino Mäder namelijk een moeilijke periode, maar Bilbao wist zijn overleden Zwitserse ploeggenoot vandaag dus te eren met een zege in de Tour de France.

Niet alleen in het Haagse wordt er gespeculeerd over nieuwe poppetjes ter vervanging van te licht bevonden en gebleken partijgenoten, ook binnen het wereldje van wielerploegen gonzen de geruchten rond. In navolging van Sam Oomen en Timo Roosen gaat ook Gijs Leemreize na dit seizoen Jumbo-Visma verlaten. Net als Timo Roosen kiest Leemreize voor een toekomst bij Team dsm-firmenich. Het is duidelijk dat de ploeg van Iwan Spekenbrink, in tegenstelling tot de Jumbo-Visma formatie,  het Nederlandse aandeel in de ploeg weer aan het vergroten is. Ook sprinter Fabio Jakobsen heeft immers voor de in Deventer gevestigde ploeg gekozen. Als Nederlandse professional onder contract staan betekent niets meer dan knechten voor internationale wielrenners met een gastarbeiders visum. Eerder kwam het uw onraadreporter al ter oren dat sponsor dsm-firmenich het contract met de wielerploeg van Iwan Spekenbrink gaat verlengen tot en met 2028.

De elfde etappe wordt er waarschijnlijk eentje voor de sprintersploegen. Hoe het zal gaan met een snotterende Van der Poel, een nog steeds herstellende Fabio en een – voor een sprinter – veel te rustige Groenewegen? We zullen het zien, als we tenminste niet inslaap vallen tijdens de siësta, maar dat hangt natuurlijk van de spanning af!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten