Etappe 1; Over Buiskluisteren, tweelingen en afscheid nemen.

Ahwel beste wielerliefhebbers, wat een spektakel in de eerste meanderende etappe door het Baskenland. Een openingsrit van de Tour, waar Adam Yates (Team UAE) zijn tweelingbroer Simon Yates (Jayco AlUla) achter zich liet in de straten van Bilbao. Tadej Pogacar won het sprintje voor de derde plaats en pakte zo een aantal bonificatieseconden.

Net zoals op de regenachtige ploegenvoorstelling waren er al massa’s Basken vroeg op hun post in Bilbao, om de start van de 182 kilometer lange heuveletappe te aanschouwen. De veelbesproken Côte de Pike zou vandaag het kaf van het koren scheiden. Na een sierlijk ommetje door straten van Bilbao wapperde ASO-baas Christian Prudhumme met zijn gele vlag: de Tour kon vanaf dan echt beginnen, en jawel, natuurlijk was het Pascal Eenkhoorn die snel al wat afstand sprokkelde samen met Lilian Calmejane, Jonas Gregaard, Valentin Ferron en Simon Guglielmi. Na wat bolletjes en groene punten was het echter gedaan met de pret, want halfweg koers zetten Soudal, Alpecin en Jumbo zich op kop van het peloton, klaar om korte metten te maken met de vroege vlucht. Met nog 50 kilometer te gaan kwam de boel terug bijeen, waarna de nervositeit de lucht in schoot.

Op de langverwachte Côte de Pike vermorzelde Team UAE alles en iedereen. Eerste rolde Adam Yates de rode loper uit voor zijn Sloveense kopman, maar Jonas Vingegaard sloot op het nippertje terug aan. In de afdaling speelden de gebroeders Yates op de verrassing en muisden er samen vandoor. Jumbo-Visma deed er alles aan om de gebroeders bij te benen, maar ving bot. Adam en Simon reden samen naar de meet, klaar om het tweelingduel van de eeuw uit te vechten. Adam Yates - vijf minuten vroeger geboren - versnelde uit het wiel van zijn broer, die op het einde van zijn krachten rondreed. Adam gaf het niet meer uit handen en won de eerste rit. Kopman Pogacar won dus uiteindelijk het sprintje voor plaats drie, goed voor een handvol bonificatieseconden, een droomstart voor Team UAE.

Terwijl een van de weinige nog oprechte politici, SP-Kamerlid Renske Leijten aankondigde dat ze de Tweede Kamer gaat verlaten, won Annemiek van Vleuten – die ook al een tijdje geleden heeft laten weten dat dit haar laatste wielerseizoen is - de eerste bergetappe van de Giro d’Italia Donne.  Anders dan van Vleuten die haar carrière met grote successen probeert af te sluiten, sprak Leijten zich gedesillusioneerd uit over het hoe en waarom ze dit besluit heeft genomen om te vertrekken: "Na bijna zeventien jaar in de Tweede Kamer is het genoeg, ik stop met de politiek in Den Haag, waar het giftig is en te langzaam gaat." Leijten heeft zich in de Kamer voor haar partij jarenlang ingezet voor goede zorg en is ze cruciaal geweest in het blootleggen van het toeslagenschandaal samen met oud-CDA'er Pieter Omtzigt.

Gelijk al de miskleunen binnen de Nederlandsche politieke arena,  viel de openingstijdrit van de Giro d’Italia Donne vrijdag letterlijk in het water. Nadat meerdere rensters op het natte wegdek onderuit schoven, werd de etappe afgelast. Net als het CDA, begonnen ze gisteren ook zonder een leider in het algemeen klassement, aan de tweede rit van Bagno a Ripoli naar Marradi. Waar kamerlid Leijten honderden molshopen vol weggemoffelde rapporten en verslagen moest beklimmen,  lag er voor van Vleuten slechts één helling; De Passo della Colla, bijna tien kilometer lang met de top op 16,5 kilometer van de finish. Ze pakte op overtuigende wijze de ritzege én het eerste roze. Bovendien boekte van Vleuten de honderdste UCI-zege uit haar carrière. “Dat maakt het heel speciaal om deze overwinning te pakken”, zei de kopvrouw van Movistar.

De Tour zou de Tour niet zijn zonder tegenslagen. Ook op de eerste dag, in de afdaling van de Côte de Vivero, kusten Richard Carapaz (EF-Easypost) en Enric Mas (Movistar) beide het asfalt en bleven lange tijd liggen. Na enkele minuten stapte Mas uit de Tour met een gebroken schouderblad, terwijl Carapaz, met een gebroken knieschijf, terug klauterde op z’n fiets. Hij reed over de streep op een kwartier van winnaar Adam Yates. Later op de avond kwam het nieuws dat de ex-olympische kampioen Carapaz natuurlijk zo niet verder kan.

Bij een andere valpartij, eerder in de etappe, was de Noor Torstein Traeen betrokken. De 27-jarige renner van Uno x - die zijn debuut maakt in een grote ronde - liep daarbij een breukje in de elleboog op. Dat maakte zijn ploeg zelf bekend. Morgenochtend wordt er beslist of Traeen aan de start verschijnt van de tweede etappe.

Het was gisteren voor de vijfde avond op rij onrustig in sommige Fransche steden, enwel niet omdat de Tour zo veel verwachtingen oproept, maar nadat de zeventienjarige Nahel uit een voorstad van Parijs dinsdag werd doodgeschoten door de politie. Opnieuw moesten zo'n 45.000 politieagenten worden ingezet vanwege de rellen. De aantallen zijn waarlijk gelijk, de Basken langs de route van de Tour en de protestanten op de Champs-Élysées in Parijs, waar winkeliers uit voorzorg hun vitrines met Gucci, Dior en andere onzalig, onnodige miljonairs artikelen hebben dichtgetimmerd. De dynamiek is anders, dat wel. De dood van Nahel, die gisteren werd begraven leidde tot grote onrust in Frankrijk en braken rellen uit in zijn woonplaats Nanterre, een voorstad van Parijs. Al snel verspreidde het geweld zich naar veel andere Franse steden. Veel mensen zijn kwaad om het politieoptreden en verwijten het korps dat het racistisch en te agressief te werk gaat. Nahel was van Algerijnse afkomst.

Uw onraadreporter durft het risico wel aan om te beweren dat straks tijdens rit twee van de Tour er minder gendarmes nodig zijn om de tienduizenden toeschouwers in het gelid te houden. De top van de Jaizkibel is de laatste gecategoriseerde klim van de dag, en die ligt op een dikke vijftien kilometer van de streep in San Sebastián. Voor de laatste kilometer is er nog een niet al te steile heuvel van 900 meter, maar de kans dat er een aantal echte sprinters hier overleven, is niet voor de hand liggend. Wie de favorieten zijn? We zullen het wel zien. We gaan er weer voor zitten en als het net zo spectaculair als gisteren is, zal uw buiskluisterende verslaggever zijn siësta uitstellen tot na de aankomst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten