De Bilbao prelude. Koffie, shirts, sponsors en geveinsde vrijheden

Terwijl Van Aert en Vingegaard een pauze inlassen op het terras van een Baskische koffiebar, uw onraadreporter het failliet van de Nederlandsche politiek gadeslaat tijdens de live registratie van een debat over het “geklapte” akkoord met de industriële grootverdieners in de voedselsector (niet te verwarren met boeren), waarin Sjoerd Wiemer Sjoerdsma de laatste nagels slaat in de doodkist van de voormalig partij van democraat van Hans van Mierlo, met de kracht van een paar mokerslagen, om nog een tijdje zijn riante inkomen en dat van z’n overgebleven fractieleden veilig te stellen en daarbij de groene prins, de koningin van het platteland en het complete oppositionele deel van de volksvertegenwoordiging, een democraat onwaardig, schoffeert, sijpelen de eerste controversiële foto’s en berichten door op de redactie van de Tourgazet Plagiato.

De mannen van Jumbo-Visma showen met trots hun Tour shirts van 2023 terwijl de collega’s van Trek-Lidl hun hoofd buigen in schaamte. Segafredo is na acht jaar geen sponsor meer, de nieuwe naamsponsor, Lidl, moet uiteraard gevierd worden met een nieuwe trui in overeenstemmende kleuren. De supermarkt heeft vastgehouden aan hun principe, het moet niet alleen goedkoop zijn, het moet er ook goedkoop uitzien! Er heerst erg veel commotie rond de nationale kampioenstruitjes. Het logo van Lidl, pal in het midden van de nationale tenues van Deens kampioen Mattias Skjelmose, Alex Kirsch (Luxemburg) en het sowieso spuuglelijke shirt van de Amerikaanse kampioen Quinn Simmons, lijken een voorlopig dieptepunt van shirtontwerp. Uw verslaggever vroeg zich af waarom Bouke, die toch in goede vorm leek te zijn, niet in de selectie zit. Misschien is het voor een in Monaco wonende grootheid een te groot contrast tussen commercie en werkelijkheid.

Het Kazachse team Astana-Qazaqstan, pakt uit met hemelsblauwe kleurschakeringen, opgevuld met donkergele verfspatten op het shirt. Geen slecht ontwerp, maar het is de subtiele verwijzing naar de nationale vlag van de hoofdgeldschieter, sinds 15 jaar de Kazachse staat die daarmee het blazoen probeert op te poetsen, wat wellicht de andere niet zo koosjere landen op ideeën heeft gebracht. In tegenstelling tot Team Emirates en Bahrain-Victorious, die weliswaar gefinancierd worden door grijs geld maar welke zich terughoudend opstellen als het gaat om ongegronde of misleidende verklaringen, vergaloppeerd het team met het Israëlisch bureau voor toerisme als hoofdsponsor zich met uitingen op het shirt die ongetwijfeld moeten jeuken als je zo’n shirt over de meet moet brengen.  

Geen kleurschakeringen zoals het originele truitje, wel strakke lijnen in blauw, oranje en wit (niet te verwarren met het shirt van Groupama-FDJ). Natuurlijk staat er op de buik van de renners een toeristische boodschap in de vorm van een uitgestippelde route van de Israël National Trail. Hiermee wil het Israëlische apartheidsregime het team gebruiken om meer toeristen naar het uitdijende land te lokken. De achterkant van het shirt doet echter zeer aan de ogen van wie zich een beetje verdiept in de geldstromen over deze wereld. Uw onraadreporter onthoudt zich van een diep doorgronde analyse, al was het maar omdat de aandeelhouders in “Peace Park Capital” zich vooral verschuilen achter een Cyprioot die met behulp zijn nationale belasting paradijs het ene na het andere “bedrijf” opkoopt. Alleen al het woord “Peace” onder het logo van het Israëlische toeristenbureau is tenenkrommend.

Krijgen we opnieuw een titanenstrijd tussen Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar? Volgens Vingegaard is Pogacar de favoriet, volgens Pogacar is Vingegaard de favoriet. Terwijl gisteren de ene na de andere formatie werd gepresenteerd tijdens de officiële ploegvoorstelling in het Spaanse Bilbao en de toekomstige presentatrice van de Avondetappe Roxane Knetemann, gesnoerd in een kuisheidsgordel en bewapend met pepperspray – je weet het maar nooit als analiste bij de NOS – onderweg is naar het Baskenland, Peter Sagan zich excuseert nadat hij in Monaco met 3,36 promille van zijn scooter geplukt en veroordeeld werd tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en drie maanden rijverbod, blijkt dat Wout van Aert mogelijk deze Tour vroegtijdig gaat verlaten. Omdat Sarah De Bie hoogzwanger is en het ritmisch bevallingspuffen van manlief een voorwaarde schijnt te zijn, zou het zomaar kunnen dat de Jumbo formatie een gedeelte van de Tour – ogenschijnlijk met voorbedachten rade – een belangrijke schakel in het team zal opofferen. Nu wel, beste wielerliefhebbers, morgen is het zover. U onraadreporter voorspelt klassieke strijd, onsamenhangende analyses, onverwacht en ingestudeerd drama (Sagan rijdt tenslotte zijn laatste Tour), mooie beelden en wellicht 1 of 2 Nederlandsche etappezeges. Het schakel mechanisme van uw verslaggever heeft officieel slechts 3 versnellingen; NOS, VRT en Eurosport DE, maar daarnaast beschikken we bij de Tourgazet Plagiato over de meest geavanceerde apparatuur om echo’s op te vangen uit de diepste spelonken van de ASO. Namens de totale redactie wens ik u een spannende Tour!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten