Etappe 2: Over teamspirit, vertrouwen, bandenwissels, punaises en oranje.

Terwijl Max Verstappen zondag heel gewoon volgens verwachting de Grand Prix van Oostenrijk op zijn naam schreef, moest het team, gesponsord door dezelfde supermarktketen wederom het hoofd buigen. Noem het teamspirit, beste wielerfans, noem het teamwork, het gaat tenslotte allemaal om het juiste samenspel. Bij Verstappen zit dat wel goed, ook met het vertrouwen in de crue en mekaniekers, bij het genomen risico om een ronde voor het einde nog even supersnel de bandjes te wisselen, waardoor niet alleen de race werd gewonnen, maar ook nog eens dat extra punt voor de snelste ronde kon worden veiliggesteld. Bij de Jumbo-Visma formatie ligt dat een beetje moeilijker.

Jumbo-Visma moet hopen dat Wout van Aert maandag de massasprint wint in Bayonne, misschien kan dat de rust doen terugkeren in het ongebalanceerde team. Een zogenaamd Nederlandse ploeg, waar Belgen, een Amerikaan, een Fransman en slechts 2 Nederlanders zich moeten opofferen voor een Deense kopman. De Tour is twee dagen ver en het kot staat al in de brand. Natuurlijk kan de buitenwereld alleen maar raden hoe groot de spanningen zijn. Wat zeker is: het blijkt opnieuw aartsmoeilijk om de belangen van twee kopmannen te combineren. Bekeken door een Belgische bril, is het simpel: dan had Van Aert misschien wel twee ritten kunnen winnen als Vingegaard even een handje had willen toesteken. Zaterdag in achtervolging op de Yates-broers, zondag door in de laatste kilometer één stevige beurt te doen om het gat op de uiteindelijke winnaar Victor Lafay te dichten. Vingegaard deed twee keer niks. Yates en Yates bleven met 12 seconden uit de greep van de achtervolgende groep, Lafay hield één fietslengte over. Uw onraadreporter heeft daar slechts 1 woord voor; Pijnlijk.

Andersom geredeneerd is de het grote doel het winnen van de Tour! Met in het achterhoofd dat Van Aert ook nog eens een hoogzwangere mevrouw de Bie in het Belgische achterliet en voornemens is bij een zich aankondigende bevalling de Tour te verlaten, was Robert Geesink een veel logischere keuze geweest als wegkapitein. De ploegleiders hebben een andere keus gemaakt en volgens uw verslaggever was het dan ook niet meer dan normaal geweest dat op het moment dat de revelatie van dit openingsweekend van de Tour Victor Lafay zijn getelefoneerde demarrage onder de vod van de laatste kilometer plaatste, Vingegaard hem direct had moeten counteren, gezien de positie waar hij op dat moment zat, was dit zeker mogelijk geweest.  De Belgische tv-commentator José de Cauwer, had groot gelijk: “Vingegaard had zijn deel van het werk moeten doen. Van honderd meter op kop rijden, ga je toch niet zo kapot dat je de Tour niet meer kan winnen. Hij had in dit geval een beetje ploegmakker moeten zijn.”

Bij Wout van Aert was de frustratie na zijn tweede plaats groot. Zo’n honderd meter achter de finish smeet hij met ferme kracht zijn bidon kapot. De donderwolk waarmee hij later in een auto wegdook sprak boekdelen. Dat is wat anders dan de positieve energie die het openen van een fles champagne aan de eettafel oplevert. Juist wanneer een ploeg in de “winningmood” is, zie je dat iedereen boven zichzelf gaat uitstijgen. Pogacar zat na de etappe los te rijden, toen zijn ploeggenoot en geletruidrager Adam Yates voorbijkwam. Voor de Brit speelde de tweevoudig Tourwinnaar de scène van direct na de finish na. “Like a child!”, zei hij daarna over de gefrustreerde reactie van Van Aert na de streep.

Terwijl De Oranjevrouwen met een heerlijk gevoel naar het WK voetbal in Australië en Nieuw-Zeeland gaan omdat de ploeg van bondscoach Andries Jonker zondag in de uitzwaaiwedstrijd in Kerkrade geen kind had aan België en een overwinning met 5-0 behaalde, Lorena Wiebes haar favorietenrol voor de derde etappe van Giro Donne waargemaakte en de massa sprint won van landgenote Marianne Vos, waren de renners in San Sebastian minder te spreken. 

Onwaarschijnlijke beelden na de afloop van de tweede rit in de Tour, waar onder meer Lilian Calmejane (Intermarché-Circus-Wanty) getuigde van mensen die punaises strooiden over de weg in San Sebastian. Ook Pidcock vertelde achteraf dat hij moest sprinten met een leegloper. De Brit eindigde toch nog vierde. Morgen zijn er weer kansen in de grensoverschrijdende derde rit over Spaans-Baskische en Fransch-Baskische wegen. De competitie zal waarschijnlijk breder zijn en verrassingen zijn nu eenmaal een onderdeel van de Tour de France. We zullen het zien, beste wielerliefhebbers, gaan we individueel talent zien of toch teamwork met een banddikte overwinning op de meet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten