2022 Etappe 18; Aanvallen, vallen, opstaan, respect, geel in Parijs en over Portugese likeur, dat ook natuurlijk.

Ahwel beste Tourgazet Plagiato volgers, alhoewel uw onraadreporter geen mogelijk onbenut laat de deadline, gesteld door de redactie, te halen, bleek de dag van gisteren gefragmenteerd door zakelijke, persoonlijke en fiets gerelateerde momenten. Al die gebeurtenissen weerhielden uw verslaggever, reeds voor middernacht, de waarlijk historische dag in de Tour van 2022 te verwerken en met behulp van het qwerty machientje om te zetten naar een samenhangend verslag van de etappe. Eigenlijk rest ons enkel de uiteindelijke conclusie dat Jonas Vingegaard niets meer in de weg te staat om de eindzege in de Tour de France 2022 binnen te halen. De 25-jarige Deense kopman van Jumbo-Visma staat met een riante voorsprong in de gele trui.

Natuurlijk willen ze bij de Nederlandse ploeg zondagavond die overwinning pas vieren, maar Vingegaard won gisterenmiddag tenslotte de etappe en niet onbelangrijk, de harten van de fans met zijn sportieve gebaar in de richting van Tadej Pogacar. In de afdaling van de Col de Spandelles redde hij eerst zichzelf met een miraculeuze move na een slippertje in een bocht. Een paar minuten later dook de Sloveen iets te gretig een bocht in, waarna een Joe Biden imitatie opvoerde en hij ten val kwam. Het ‘oe’ en ‘ah’ schalde door het publiek bovenop Hautacam. De geletruidrager liet zich toen van zijn beste kant zien door te wachten op Pogacar, in plaats van gebruik te maken van de situatie zoals dat in de wielrennerij te doen gebruikelijk is. Geen “Hasta la Vista Baby” maar sportief respect, daar zou menig mens nog wat van kunnen leren. Het kon op applaus van het publiek rekenen en toen de Sloveen zijn rivaal daarna de hand toereikte om hem te bedanken, gingen de handen nog harder op elkaar.

Terwijl uw verslaggever genoot van een verkoelend mango ijs overgoten met de typisch Portugese likeur Beirão, zittend aan andermans keukentafel, bleek dat Fabio Jakobsen ook de laatste bergetappe had overleefd. De sprinter van Quick-Step-Alpha Vinyl, die woensdag zestien seconden voor de tijdslimiet binnenkwam op Peyragudes, hield op Hautacam ruim vier minuten over op de tijdslimiet. Jakobsen was aan de finish omringd door al zijn ploegmaats: Andrea Bagioli, Mikkel Honoré, Florian Sénéchal, Mattia Cattaneo en Yves Lampaert. We, maar in ieder geval uw onraadreporter, hopen dat zondag in Parijs de climax voor Jakobsen met een overwinning mag worden afgesloten.

Gewoon “boeren verstand” onderstreept dat er nog altijd beren of boeren op de weg kunnen komen voor de Supermarkt ploeg. Vandaag, morgen tijdens de tijdrit, je kunt niets uitsluiten. Het enkele feit dat Wout van Aert, als de keizer van het peloton, regie voert over het hele spektakel moet een geruststellende gedachte zijn voor de Jumbo-Visma gastarbeiders ploeg. Hij speelde gisteren andermaal een hoofdrol in de laatste bergrit in de Pyreneeën. De groenetruidrager trok al in het begin ten aanval, waarna hij pas op de slotklim naar Hautacam gegrepen werd. Vervolgens loste hij Tadej Pogačar, gaf hij gele trui Jonas Vingegaard een lead-out, om daarna nog derde te worden in de rit.

Vandaag staat er een vlakke, glooiende rit op het programma. Uitkijken voor die beren en boeren dus! Met controlerende sprintersploegen en van Aert in de aanval kun je maar beter plaatsmaken in de berm. Niet dat iedere protesterende boer dat geloven zal, maar uit Belgisch voorbeeld kun je opmaken dat een aanvaring met de man op het groene stalen ros, de confrontatie wel eens pijnlijk af zou kunnen lopen. Gisteren was er nog zo’n bedroevend waardige samenloop van omstandigheden in het Belgische Ieper, waarbij de brokstukken van een in tweeën gebroken tractor tot in de historische loopgraven werden weggeslingerd. De aanvaring met een Belgische Mest Wagen (BMW), bleek voor de bestuurder van de tractor minder plezant want hij werd van zijn voertuig gekatapulteerd en kwam uiteindelijk met typische wielerwonden in het ziekenhuis terecht.

Uw verslaggever betwijfeld of de etappe van vandaag ook zo bol van de sportieve momentjes zal staan als gisteren, waar Astana Qazaqstan-renner Aleksandr Riabushenko met zijn bidon collega Pogacar verkoelde en na de finish Jumbo ploegleider Merijn Zeeman zijn concurrent Gianetti van het UAE team opzocht om zogenaamd sportief even zijn respect voor de, weliswaar verloren, strijd van Pogacar te betuigen. De twinkeling in zijn ogen verraadde echter ook enig leedvermaak het handje zout.. nou ja, dat heeft hij dan toch maar over zijn schouder geworpen. Het lijkt er op dat de prijzen wel verdeeld zijn. Als Jonas Vingegaard de eindstreep in Parijs haalt, mag hij zich de winnaar noemen van het bergklassement, dat staat vast. Voor zijn teamgenoot van Aert geldt hetzelfde tan aanzien van zijn groene trui.

Vandaag is de startplaats Castelnau-Mognoac dat ligt op een heuvel en dus gaan de eerste kilometers van deze rit van ongeveer 190 kilometer in dalende lijn. Het is een echte overgangsrit, want de route voert het peloton continu in noordoostelijke richting. Onderweg liggen nog enkele heuvels, wat het totaal aantal hoogtemeters op 1.300 brengt. Vandaag is de kans op een klassieke sprint tussen alle tenoren dus groot. Hoewel dergelijke etappes in de slotweek van de Tour regelmatig voor de vluchters zijn, lijkt dat scenario ditmaal namelijk minder waarschijnlijk. Dat komt allereerst door de route: het is behoorlijk rechttoe-rechtaan richting Cahors, wat het voor de sprintersploegen gemakkelijker maakt om te controleren. Deze teams hebben daarnaast nog maar weinig kansen gehad. Fabio Jakobsen heeft bijvoorbeeld nog kans, dat wil zeggen, als hij nog wat jus in de benen heeft, want dan is hij op pure snelheid moeilijk te kloppen. We zullen het zien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten