Tour 2020 Etappe 1 “Un bord veur de kop!”


Ahwel, beste wielervrinden, we zijn onderweg naar Parijs. Met een thriller vol spanning, ellende, masochistisch vertoon van roekeloosheid en met een climax die voor onze Cees Bol een paar meters te vroeg eindigde, zijn we van start gegaan in het mooie Nice. Alexander Kristoff heeft de openingsetappe gewonnen. Wereldkampioen Mads Pedersen moest genoegen nemen met een tweede plaats. Het meest overtuigende beeld van de dag was toch echt de pose van Der Tony, die met de handen los van het stuur een peloton vol opgefokte pedaaltrappers tot kalmte bracht. De meerderheid zag de ernst van de situatie in en ging na democratisch overleg akkoord met een tijdelijke wapenstilstand alsof het kerstmis was in de greppels tijdens de IJzerslag bij Ieper. Natuurlijk lijkt een peloton verdacht veel op een doorsnee samenleving, dus waren er ook die na een paar verschrikkelijke uitglijders, valpartijen en een bataljon vol huid-loze knieën, ellebogen en dijbenen het gevaar als fake-news beschouwden en met een eigen alternatief feit op de proppen kwamen, namelijk de aanval! Het werd pijnlijk duidelijk dat het jezelf neerleggen bij een verstandig genomen beslissing handiger is dan met 50 kilometer per uur en bord voor je kop geplaatst te krijgen. Neem van mij aan dat een glad wegdek net zo gemakkelijk te bagatelliseren valt als een virus, waarbij een mondkapje voor het een wel eens een goede beschermende maatregel kan zijn, maar bij de ander ook die anderhalve meter van levensbelang is. Goed, “Je moet eerst de deksel op de neus krijgen” voordat je het bord voor je kop waarneemt, of met andere woorden je klassement naar de vaantjes ziet geraken.

Nice, de zuid Franse plaats van welke de wegen in de omgeving bij zoveel van de renners in het peloton bekend zijn vanwege hun trainingsritjes. De belastingdruk heeft menige wielrenner gedwongen zich veilig te nestelen in Monaco, maar bij gebrek aan de trainingsfaciliteiten die je nu eenmaal als pedaalridder nodig hebt om te floreren, op de momenten die er toe doen, moet je elders de conditie en het weggevoel opdoen. Nice is een mooie plaats met een mooie omgeving waar het bijna nooit regent, bijna nooit.

Tom Dumoulin was van mening dat de wedstrijdjury juist heeft gereageerd in de door deze  valpartijen ontsierde openingsrit. “Zij voelen vanuit de volgwagen ook niet hoe glad het is”, zei hij na afloop in een interview.  Gelijk een Corona ontkenner met z’n Opel Astra vaartje probeert de Ferrari-achtige feitenkennis van een viroloog tot stoppen te brengen, sukkelde de volgwagens van de ASO achter een zich, glijdend en glibberend, voortbewegend peloton zonder iets te merken of te willen zien. Ploegmaat Robert Gesink haalde echter hard uit naar de UCI. Volgens de ervaren ploegcaptain had de internationale wielerbond moeten ingrijpen en wedstrijd eerder moeten neutraliseren. Het is een wonder dat slechts 1 renner, John Degenkolb, niet van start gaat morgen.

Over morgen beste Tourgazet Plagiato lezers, het is voor de klassementsrenners direct weer oppassen geblazen, 186 kilometer vier beklimmingen. Uw onraadverslaggever is gebonden aan die paar vierkante meter van de huiskamer op de eenzame heuvel in Centraal Portugal en is afhankelijke van de berichten die via de NOS, de Vlamingen en het Duitse Eurosport tot hem komen. Natuurlijk zijn er hier en daar wat insider informanten, maar die staan momenteel ook achter een perspex scherm en gaan ook gebukt onder de plopkap beschermende maatregelen. Het is een nieuwe ervaring “thuis werken”, vooral als reporter die met een oog voor emotionele en conspirerende details eigenlijk ter plekke zou moeten zijn. Welnu, het zij zo. Hoe de zondag ervaren zal worden staat in de sterren, evenals het geduld van Mevr. Sputterbred-Kettingkast in een maand vol aanmoedigen vanaf de bank.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten