Etappe 19, De tour even klinisch dood, Leve de Tour!


Ahwel beste Tourvolgers, U hebt het waarschijnlijk allemaal kunnen aanschouwen, de 19de rit van de Tour is uitgedraaid op een halve etappe. De Tour de France was voor een paar uur klinisch dood, leve de Tour! Door sneeuw, hagel en aardverschuivingen in de afdaling van de Col de l’Iseran werd de wedstrijd abrupt beëindigd. Deze heugelijke Tour zal de geschiedenis in gaan met een immer onofficiële winnaar, want geen van de renners heeft het hele parcours volbracht. Er zal altijd die ene vraag blijven bestaan: “Ja maar, als de 19e etappe tot het eind zou zijn uitgereden, dan… “. Tja, wat dan? In tegenstelling tot voorgaande rondes, waar dopingzondaars uit het klassement verdwijnen en, met terugwerkende kracht, de uitslagen veranderen, zullen we het in dit geval nooit weten.

De tijden op de top van de Iseran telden. Daardoor wordt Egan Bernal de nieuwe leider. Of hij dat ook geweest zou zijn als de etappe tot aan het eind zou zijn gereden is nog maar de vraag. Geen ritwinnaar dus, maar wel een andere renner in de gele trui. De etappe van gisteren leek een beetje op een pensioenfonds constructie; uiteindelijk krijg je maar de helft. Het gebeurt wel vaker dat mensen vlak voor hun, steeds weer uitgestelde, pensioendatum de pijp aan Maarten geven (en dan hebben we het niet over die Ducrot), en zo ook in de halve etappe van gisteren. 

We zagen de treurige poging van Thibaut Pinot die zichzelf, tegen beter weten in,  had voorgenomen de schier onmogelijke opdracht uit te voeren om met een, vermoedde, gescheurde spier, de etappe uit te rijden. Na een lijdensweg van enkele kilometers, gaf de Fransman er in tranen de brui aan. Na de knotsgekke aanloop van de wedstrijd moest het zwaarste nog komen: de Col de l’Iseran. Halfweg de klim was het deze keer Geraint Thomas die als eerste de knuppel in het hoenderhok gooide. Hij werd gecounterd door de andere favorieten, enkel Alaphilippe kon niet volgen. Na de aanval van de Brit, was het aan zijn Colombiaanse ploegmaat om in het offensief te trekken: niemand kon het wiel van het jonge talent volgen, hij ging in één ruk richting de kop van de wedstrijd.

Bij de achtervolgers kon Steven Kruijswijk wel rekenen op de vooruitgereden De Plus, de jonge Belg was van goudwaarde en kon het verschil op klimgeit Bernal beperken tot één minuut. Alaphilippe moest op de top van de Iseran twee minuten inboeten, en het zag er naar uit dat er nog van alles mogelijk was. Maar dan doken de beelden van een ondergesneeuwde afdaling op. “Doorijden”, riep een boze Ducrot nog de huiskamer in. Maar niet veel later besliste de organisatie om de wedstrijd te neutraliseren en de eindstreep te trekken op de top van de Iseran.

Ook de Tour-etappe vandaag, van Albertville naar Val Thorens, wordt drastisch ingekort van 130 naar 59 kilometer. Volgens France Météo zal het vandaag behoorlijk gaan spoken in de Savoie. Er wordt nieuw en nog zwaarder onweer aangekondigd, met hevige regenval, hagel en forse windstoten. In Val Thorens valt het water nu al met bakken uit de lucht. De Cormet de Roselend en de Côte de Longefoy zijn geschrapt “omwille van de moeilijke weersomstandigheden en geregistreerde modderstromen”, meldt organisator ASO. We (nou ja, de renners) gaan van start in Albertville om 14.30 uur, en rijden rechtsreeks naar Moûtiers, van waaruit enkel nog de slotklim wordt beklommen. Niet ideaal voor Kruijswijk, maar doordat de weersomstandigheden ook nog een grote factor kunnen worden is het eigenlijk niet te voorspellen wat er vanmiddag te gebeuren staat. Ook voor de aankomst in Val Thorens zijn de voorspellingen niet goed. Het kwik zou tegen aankomsttijd niet hoger klimmen dan 9 graden. En de kans op onweer is 100 procent. Op dit moment staan de hemelsluizen boven de aankomstplaats alvast helemaal open. Dat wordt warme chocolade melk in plaats van bier…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten