Etappe 18. De conclusies in Valloire.


Bom Dia, beste Tourvolgers. Jawel, uw onraadreporter is veilig aangekomen in Huize Kettingkast en ondanks de vele kale zwarte vlaktes en menig in brand staand stuk bos vanuit de trein te hebben gadegeslagen, blijkt het op de eenzame heuvel allemaal in orde. Afgepeigerd en met een noemenswaardige 9 op de zweet-index, was ondergetekende net op tijd om de start van de etappe naar Gap te aanschouwen op het TV kanaal, waar ze uiterste inspanningen hebben geleverd om 2 grapjassen met geen enkele notie van wielrennen als commentatoren aan te nemen, namelijk het Duitsche One-HD, alwaar ze tenminste de gehele etappe uitzenden.

Wellicht was het enige spannende aan de rit, de schermutselingen op de Col de la Sentinelle tussen Der Tony en Robot Rowe. De mannekes zeiden achteraf sorry, maar je moet er niet aandenken als door de dwaze capriolen van Rowe, Kruijswijk was gevallen en nu uit het klassement was geduikeld. De tegen reactie was natuurlijk ook niet zonder gevaren. Het kan dan allemaal wel in het heetst van de strijd gebeurt zijn, goed te praten is het niet. Met de Italiaan Trentin als winnaar, die aan de boom schudde op de laatste beklimming, en Mollema die met het ritme van buigende wilgentakken toch nog als vierde over de meet kwam, kon de focus al snel verlegd worden naar de dag van vandaag.

Het peloton ging vanmorgen al vroeg van start zonder Søren Kragh Andersen, de zitvlakblessure was te pijnlijk geworden, volgens de ploegleiding, die langzaam aan het team uiteen ziet vallen en waarbij menige renner de keuze maakt om te verkassen. Louis Vervaeke bijvoorbeeld, de renner die naar Team Sunweb gehaald werd als helper voor kopman Tom Dumoulin, heeft het niet meer naar zijn zin. Hij had een prachtig statement in petto om aan te geven waarom hij het team wil verlaten: “Voor mij is het heel belangrijk dat ik mij kan amuseren. Koersen is meer dan naar je werk gaan. Soms moet je ook gewoon een keer koersen en op je gevoel moet afgaan, dan kan een renner meer dan als hij van de ploegleiding een rolletje opgelegd krijgt”.

Het protest dat de ploegleidingen van Der Tony en Robot Rowe hadden ingediend heeft niet mogen baten, dus ook zij stonden helaas niet aan de start. Die uitkomst had Laurens ten Dam al voorspelt in de Avond Etappe van de immer charmante Dione, waarbij de redactie van het programma net iets meer talent heeft dan de producers achter het commerciële Tour de Jour van RTL. Daar hebben ze de valsspeler Boogerd er nog steeds niet uit geflikkerd en dat zijn mentaliteit ook als ploegleider een gevaar is voor aankomende talenten bleek wel in de discussie die hij gisterenavond had met Roy Curvers, die de enige zinnige opmerking maakte: 'Ik sta achter die No Needle Policy' Volgens Boogerd gebeurt het in meerdere sporten dat atleten via een naald extra water toegediend krijgen (in zijn geval aangelengd met wat stimulerende middelen), en dat het geen kwaad kan. “Tja, wat moet je anders”, volgens de doping expert, “je moet toch zo snel mogelijk herstellen van de inspanningen”. Het antwoord van Team Sunweb-renner Curvers was geniaal en hij vindt dat je dan een grijs gebied betreedt en dat je een etappe of ronde op eigen kracht moet kunnen voltooien. En als dat niet gaat? Dan heb je gewoon geen talent genoeg om een goede wielrenner te zijn!

Het zal u niet verbazen dat uw verslaggever al snel genoeg had van het ondeskundige gebrabbel van Duitsche commentatoren en al snel zijn toevlucht zocht bij de NOS, die voor de verandering ook al vroeg met de uitzending was begonnen. Een uitermate vermoeiend begin van de etappe werd voorgeschoteld, het gene uw reporter, onder het genot van het verhapstukken van heerlijke Hollandsche krentenbollen, die mevrouw Kettingkast te samen met wat rokerij naar Portugal had verstuurd, heeft gade geslagen. Met uiteindelijk als gevolg een grote kopgroep van diverse pluimage, heeft uw reporter zich tegen twaalven (plaatselijke tijd) definitief neergevlijd op de bank.

Al snel bleek dat na de diskwalificatie van Der Tony gisteren, en het protest dat de Supermakt ploeg daar op aantekende, hadden de afgevaardigden van de Internationale Wielerunie een plaagstoot bedacht en pikten de renners als Bennett, De Plus en Kruijswijk eruit voor een dopingcontrole op een hoogst uitzonderlijk tijdstip namelijk net één uur voor de start. En nee, ze werden in hun voorbereiding niet alleen gestoord voor een “plasje”, maar het ging daadwerkelijk om bloedcontroles. Naast de inval bij Jumbo-Visma zouden er ook controles zijn uitgevoerd bij Team Ineos en gele trui Julian Alaphilippe. Die laatste werd om 6 uur in alle vroegte gecontroleerd. Van alle renners uit de top vijf bleef natuurlijk de Fransoos Thibaut Pinot verschoond van een controle, niets wordt aan het toeval overgelaten om er voor te zorgen dat de kans op de juiste Franschman in de gele trui zo goed mogelijk wordt gefaciliteerd.

Na een uurtje van half dichte ogen en een duidelijk te kort aan cafeïne werd u reporter opgeschrikt door een commentaar van Dijkstra en zag dat Bennett, de belangrijkste helper van Kruijswijk, moeite had om weer op z’n fiets te stappen na een duikeling op hoge snelheid. Het lijkt wel of al die geluksmomenten van de eerste week worden bestraft met een gelijk aantal tegenslagen binnen de Supermarkt ploeg. Terwijl Bennett zijn weg terug probeerde te vinden richting peloton, is uw reporter naar de koelkast gelopen. Zo’n flesje Panache is het juiste drankje om een Portugese siësta mee te beginnen. Het peloton volgde het voorbeeld van onder getekende en besloot zich ook een lunchpauze tempo aan te meten. Een half uurtje later wordt de knuppel in het hoenderhok gegooid door de Movistar renners met als gevolg dat er maar een klein groepje klassement renners en hun helpers overbleven. Met als voorlopig pluspunt dat Kruijswijk zijn kompanen De Plus en Bennett nog bij zich had.

Het bleek al snel dat De Plus het niet zou redden vandaag om zijn kopman te helpen en terwijl Quintana als eerste over de streep kwam, gevolgd door Bardet, waren de woorden van Dijkstra te pijnlijk om aan te horen; Bennett weer gevallen in de afdaling. Eigenlijk is het verdikt van de dag redelijk simpel. Quintana wint koninginnenrit, Wellens verliest bolletjestrui aan Bardet en Alaphilippe behoudt geel. Kruijswijk zakt naar de 4e plaats en zijn teammaatjes rijden op hun laatste radertjes. Wat dat alles gaat betekenen voor morgen? Het lijkt allemaal ongewis, er kan nog van alles gebeuren. Het zou zomaar kunnen dat pientere Pinot ook uit de bus gerukt wordt voor de start, om een bloedmonster in te leveren of wellicht dat dhr. Boogerd nog opgepakt wordt vannacht op weg naar België, met wat zakjes vloeistof en naalden in z’n auto, er schijnen daar in Brabant nogal wat dealers te zitten. Laten we 1 ding hopen, en dat is dat de tweede spierherstel-operatie die Wout van Aert moest ondergaan een succes was. We zien morgen wel wat de uitkomst van alle berg taferelen is als we de conclusies trekken in Tignes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten