Etappe 16, van rustdag via Madrid en Gap naar de Alpen


Welnu, beste Tourgazet Plagiato volgers, uw onraadreporter schrijft dit bericht vanuit de nachttrein van Madrid naar Lissabon. Nee, zo u mocht denken dat het eenvoudig is om van Pau naar Tomar, in Portugal, te geraken met openbaar vervoer, heeft u het Europese treinrail web aardig overschat. Zeker gezien uw verslaggever in begeleiding van een viervoeter is, blijkt het reizen bijna ondoenlijk. Gelooft u mij, het is geen makkelijke opgave om een hond uit te leggen dat de trein niet stopt en klaar onmogelijk om de werking van zo’n schijthokje, aan het begin van de coupe, fluitend te interpreteren als.. nu ja laat ik uw verbeelding de uwe laten.

De rustdag was dus helemaal geen rustdag, maar een aaneenschakeling van bussen, halteplaatsen, vooroverbuigende dames op hoge hakken, uitwerpselenzakjes en gemiste aansluitingen. Gelukkig vond ondergetekende het diervriendelijke Hotel Caballero Errante, aan de Calle Pinos Alta, niet ver van het station Madrid Chamartín. Helaas moesten er twee nachten geboekt worden, omdat de trein pas om middernacht zou vertrekken en uw reporter geen zi had om vanaf 11 uur uit te checken en een dag en avond rond te dwalen in deze stad. We hebben de dinsdag doorgebracht met wat wandelen en natuurlijk het kijken naar de etappe. De sprint was zoals die was en daar valt weinig over te zeggen, anders dan dat er geen Nederlandse overwinning was.

Het meeste nieuws vandaag kwam uit ze zij-perikelen van de Tour. Zo zal onze Cees Bol niet meer van start gaan in de zeventiende etappe, hij viel vandaag en de ploegleiding wil - met het oog op de drie loodzware Alpenetappes - geen risico’s nemen met de jonge Nederlander. Wel jammer want Cees had waarschijnlijk liever zijn verjaardag, zaterdag, gevierd te midden van het peloton. Bol is de tweede opgever bij Sunweb na Wilco Kelderman.

Eerder was er al het goede nieuws dat Wout van Aert het ziekenhuis van Pau kon verlaten. Hij wordt met een ambulance van Eurocross naar een geheime locatie in een ziekenhuis in België of Nederland - een hospitaal waar het team nauw mee samenwerkt - gebracht. Daar vindt een laatste check-up plaats. Als blijkt dat het transport vlekkeloos is verlopen, keert Van Aert van daaruit huiswaarts. Wout had alweer praatjes en verklaarde dat hij dacht dat de dokter een beetje aan het overdrijven was dat het wel twee maanden kon duren voordat hij weer op een fiets kan gaan zitten.

Hebt u ook vernomen dat Lance Armstrong voorspelt dat Steven Kruijswijk de Tour de France gaat winnen? Uw verslaggever begrijpt nog steeds niet dat die oplichter, die na zijn dopingbekentenis zeven Tourzeges kwijtraakte, een podium krijgt om ook maar iets over de wielersport te zeggen, waarvan hij het imago zo heeft beschadigd. Natuurlijk hopen we allemaal dat onze Neerlands hoop in DeMoulin-loze dagen uiteindelijk met een gele trui aan op het schavot in Parijs zal staan. Maar we hebben de voorspellingen van het voormalig Mart-idool daar niet voor nodig. Net zo min als dat we tips en tricks uitgelegd willen hebben aan de Tour de Jour tafel in Breda van zo’n, van zijn sokkel gesodemieterde, infuus aanhanger. Nu het Roompot wielerteam opzoek moet naar een nieuwe sponsor, is dat gelijk een goede reden om die zogenaamde ploegleider met een voorkeur voor minder frisse opfris methoden, de laan uit te sturen en een eventuele nieuwe geldschieter duidelijk te maken dat de tijden van conditie manipulatie tot het verleden behoren.

Uw onraad reporter zal hoogstwaarschijnlijk weer voor aanvang van de live-uitzending, vanuit het Fransozenland, zich op de vertrouwde bank kunnen manoeuvreren.  De bosbranden in de regio zijn door de zuidwestelijke wind op dit moment geen bedreiging voor huize Kettingkast, maar het geeft een beter gevoel om toch aanwezig te zijn om het fort op de heuvel voor eventuele vurige aanslagen te verdedigen. Gelukkig is er de zender One, van het Duitse ARD, dat de etappe in z’n geheel uitzend en dus hoeft uw verslaggever niet te wachten tot de NOS halverwege de wedstrijd beelden op de publieke omroep beschikbaar stelt. Wie zal er in het geel staan aan het eind van deze dag? Ik hoop met u dat Kruijswijk zo scherp en geconcentreerd blijft als hij nu lijkt te zijn en niet zoals Thomas – die tweede staat in het klassement – in een af andere situatie terecht komt en van z’n fiets wordt geslingerd. We kunnen ons allemaal nog die sneeuwbult voor de geest halen, en een ongeluk kan in een flauw bochtje liggen zoals Jakob Fuglsang heeft ondervonden. Fuglsang stond negende in het klassement, op 5’27” van Julian Alaphilippe en is dus ook zware kneuzingen aan een hand, armen en knieën, met een ambulance afgevoerd.

Vandaag dus tweehonderd kilometer fietsen door het zuid-Fransche landschap, met als eindbestemming Gap. Het peloton koerst eerst door de Rhônevallei, met zijn relatie vlakke wegen, op weg naar Orange. Als dat geen voorteken is weet ik het ook niet meer, want deze stad was ooit de hoofdstad van het gelijknamige vorstendom, dat in de zestiende én zeventiende eeuw werd beheerst door, de latere groot aandeelhouders van Shell, familie Oranje-Nassau. De renners blijven niet zo lang als de Oranje-Nassau’s, want zij koersen verder richting het oosten, naar de voet van de eerste klim van de dag: de Côte de La Rochette-du-Buis, waarna het vervelend omhoog blijft lopen naar de Col de Mévouillon. Het is nergens écht lastig, maar het is ook nergens écht vlak, met mooie glooiende wegen naar de Col de la Sentinelle, die op 8,5 kilometer van de meet ligt in Gap. Gaat u er dus maar lekker voor zitten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten