Etappe 15, Eerst Foix, dan vuur.



Welnu, Beste Tourgazet volgers, de aanloop naar de laatste beklimming in de etappe naar Foix was een ritje op de pijnbank voor vele. Het zou de hele dag spannend zijn, zowel voor echte fans als voor neutrale kijkers. Maar het kwam er uiteindelijk op neer dat in de slotfase van deze Pyreneeënrit naar Prat d’Albis Julian Alaphilippe in z’n gele trui ongewild moest afhaken bij het groepje waarin Kruijswijk z’n uiterste best deed. Thibaut Pinot vond in de bodem van zijn energie voorraad nog net ietsje meer, maar de top 3 van het klassement bleef de zelfde samenstelling en volgorde behouden.

Eigenlijk was de overwinning van de ene helft van de tweeling maar bijzaak, wat niets afdoet aan de geweldige prestatie waarmee Yates zijn tweede ritzege behaalde. Wat wel van belang kan gaan zijn in de laatste week is dat Pinot flink opgeschoven is in het algemeen klassement, tot de vierde plaats op drie seconden van Kruijswijk. Het was goed om te zien dat de Nederlandse kopman van het Supermarkt team weer kon rekenen op de steun van Laurens De Plus en George Bennett, alhoewel men zich moet afvragen of er niet te veel gevraagd wordt van de nog jonge Belg met z’n bonuskaart nog lang niet vol. Team Ineos met Woutje Poels en z’n kopmannen hoefden alleen maar te volgen, en dat kon wel eens de redding geweest zijn voor die ploeg, want vergeleken met vorig jaar is de “schwung” daar wel een beetje minder.


Uit het verleden weten we dat de kracht van Kruijswijk ligt in de laatste week van een grote ronde en die kan daarom wel eens enorm spannend worden. Het kan nog alle kanten op en het podium in Parijs is zeker nog voor een 6 tal renners bereikbaar. Uw onraadreporter zal dat helaas niet vanuit de berm langs het parcours kunnen volgen. De hel is weer losgebroken in de centrale regio van Portugal waar ook zijn thuis gelegen is. Een groot gedeelte staat in lichterlaaie, dorpen worden ontruimt en honderden hectares natuur, landbouwgrond, boerderijen en huizen gaan verloren. Omdat deze inferno vooral zijn oorzaak vind in een onderliggend winstbejag van corrupte politici en georganiseerde criminele organisaties – de meeste van deze bosbranden zijn aangestoken, soms zelfs met explosieven – die zich schuilhouden achter hun multinationals met grote belangen in de papier industrie en waarbij nu een zorgwekkende aanvulling is gekomen met de vondst van lithium. De branden woekeren precies daar waar de overheid mijnbouw concessies gaat verkopen.

Uw onraadreporter gaat dus afscheid nemen van zijn reisgezel, die belooft heeft voor de rest van de Tour wel zorg te zullen dragen voor de illustraties en de huurwagen netjes teug zal brengen op haar weg terug naar Nederland. Uw verslaggever zal het dus moeten doen met zijn persoonlijke contacten binnen het circus van de wielerwereld en de beelden van NOS en de Belgen (en voor het begin van de etappes de Duitse zender One, die niet wachten tot tien minuten over twee voor ze met de uitzending beginnen). Morgen dus geen rustdag maar een lange busrit van Pau naar Madrid, vanwaar de trein genomen zal worden. Niet te min verheugen we ons op een spannende derde tourweek vanaf Dinsdag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten