Tour 2020 Etappe 2 "Omhelzen"

Terwijl Wout Poels zijn relaas doet, vanachter een mondkapje in een plofkap op een 2 meter lange hengel, over de moeilijke dag die hij tijdens deze tweede etappe moest doorleven, omhelzen op de Nederlandse atletiekkampioenschappen de dames na de 200 meter sprint zich zonder mondkapjes als vanouds. Het is trouwens Lieke Klaver die de titel veroverde omdat Dafne Schippers ontbrak in de finale. Domheid, verstand en zowel goede als slechte voorbeelden in 5 minuten TV beelden. Nou hoor ik uw denken, beste wielervrienden, Karel Kettingkast bedoeld natuurlijk die voorbeeldfunctie van onze Wout met z’n mondkapje. Nou, nee! 

Het verstand komt van Dafne Dekkers, die na de voorronde besefte dat de pijn in haar rug wel eens zou kunnen leiden tot problemen verderop in het seizoen, als ze de finale ondanks de lichamelijke waarschuwing zou lopen. De domheid wordt vertegenwoordigd door Wout Poels die met een gebroken rib en ademhalingsproblemen gewoon opstapt en een dag vol bloed spuwende marteling aanvaardt omdat de Tour nu eenmaal belangrijker is dan het leven zelf. Terwijl een “gewone” werknemer dient thuis te blijven na een dagje kuchen beslissen de artsen in de tour dat de gezondheid en de veiligheid van de deelnemers in geen verhouding staat tot de commerciële belangen. Overal hoor je de oproep tot zelfreflectie en eigen verantwoording, maar dat is in het wielerpeloton nog niet doorgedrongen.

Op het moment dat Verstappen als derde over de finish raast op het circuit van Spa, passeert Julian Alaphilippe, vingerwijzend naar de hemel, om zijn overleden vader met een dubbelslag in de tweede etappe van de Tour de France te eren. Hij was op de Col des Quatre Chemins weg gereden met Marc Hirschi en Adam Yates, die hij in Nice voor bleef. Tom Dumoulin ging op 12 kilometer van de meet plotseling onderuit, een beetje dom, en dat vond hij zelf ook. Tommeke heeft geen schade opgelopen en staat nu 10e in het algemeen klassement.

Er is veel om te omhelzen, soms is dat gepast zoals de eerste voetbalster die officieel haar opwachting in een standaard-mannenelftal. Ellen Fokkema (19) uit Slappeterp speelde bij zaterdag-vierdeklasser Foarút uit Menaam het laatste half uur mee in het bekerduel met Beetgum. Foarút won met 2-1. In de slotfase had middenveldster Fokkema de derde treffer op haar schoen. De omhelzingen tijdens het Nederlands atletiek kampioenschap worden op de rest van de wereld als soort van schokkend ervaren, wellicht met gevolgen voor het verloop van het seizoen voor de internationaal opererende atleten vanwege onverantwoord gedrag.

Mollema lacht gezond en zonder mondkapje de journalisten toe, Poels staat ze zwaar gehavend, maar met een mondkapje te woord. Verwarrende tijden waarin je er in ieder geval zeker van kunt zijn dat Bouke de regels kent en alle protocollen heeft gelezen en begrepen.

Morgen trekken de renners door de Provence richting het historische stadje Sisteron. Na 198 kilometer gaan normaal gesproken de sprinters uitmaken wie er met de overwinning vandoor gaat. Niets is echter normaal in deze tijden, zelfs niet de dagindeling van een onraadreporter zo in het einde van de maand Augustus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten