De Tour van 2016, Karel is er klaar voor!

Ahwel vrienden van de bicyclette... Uw onraad verslaggever staat weer paraat om Noordwaarts te reizen richting die puist voor de Franschen kust, alwaar het spektakel op 2 juli zal beginnen. Jawel, de Mont Saint-Michel vormt dit jaar het tot de verbeelding sprekende decor van de Grand Départ. Aan de voet van de middeleeuwse abdij waarop een starende statuur en overblijfsel uit de wereld van religieuze fabelen over de Normandische kust waakt, vertrekken de renners voor een relatief vlakke etappe over 188 kilometer. Het is de afgelopen jaren geen zeldzaamheid meer dat de eerste gele trui na een rit in lijn wordt vergeven. Misschien is het dit jaar voor Kittel weer het geval.

Nee, Karel is niet zo positief gestemd als de voorgaande jaren. De echte Nederlandse mannen rijden voor buitenlandse ploegen en het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat ze voor eigen succes kunnen gaan. Bauke is weliswaar kopman, maar daar heeft Karel zo z'n eigen gedachten over. Die arme jongen Kelderman man zal het geheel in z'n eentje moeten doen binnen de enige Nederlandse ploeg, omdat de leiding heeft besloten om dit jaar te gaan voor een paar vierde en vijfde plaatsen in de sprint etappe's. En ja, natuurlijk hoopt uw verslaggever op een wonder tijdens de beklimming van de Mont Ventoux, en hoopt dat onze Duracel batterij in dagen van stilstaande hazen, z'n kopman niet hoeft te duwen en zelf voor de overwinning mag rijden, gewoon doen Wout!

Voor Karel is de Tour van 2016 geslaagd met slechts een enkele overwinning en wel een voor Laurens ten Dam! Jawel, hij verdiend een echte kroon op z'n carrière! De Col de Joux-Plane zou een prima stek zijn om eindelijk eens wat welverdiende roem te vieren! Karel heeft nogal wat respect voor de beslissingen die Laurens genomen heeft, maar met een zo'n overwinning op zak zit het toch lekkerder achter een bord met bruine rijst met groente en kip, aan een tafel bij Charlie HongKong en smaken de pulled pork en gerookte kippetjes bij de Aptos Street BBQ nog beter.

De Tour spreidt zich dit jaar dus uit over een totale afstand van 3519 kilometer. De verscheidenheid aan uitzichten en culturele Fransche fratsen die wij te zien gaan krijgen, zal zoals elk jaar weer enorm zijn. Van de droog liggende zeebodem rond de Mont Saint-Michel naar de steile Europese vasteland beschermende klippen bij Cherbourg. We vermijden de drekkige praktijken in Calais en genieten van het glinsterende water van de Loire en de vulkanen van het Centraal Massief. We volgen de renners over de toppen van de Pyreneeën cols en rijden door de paarse, Round-Up vrije lavendelvelden van de Provence. We verheugen ons op de besneeuwde fietsafdruk makende flanken van de Mont Blanc en stranden uiteindelijk in hartje Parijs, waarbij we alle armoede en racistische pamfletten van Mevrouw Le Pen op professionele wijze ontwijken. Mochten de zomeravonden zwoel zijn en Mart Mastodont zich ver van het strijdperk houden, de Sky ploeg op tijd vertrekken en rekening houden met de paspoort controles, U, beste Tourgazet Plagiato volgers, de versnaperingen op tijd rond u verzameld en assistentie geregeld hebben voor het heen en weer lopen naar de koelkast, zou het wel eens een mooie juli maand kunnen worden. Karel zal zich ook dit jaar weer opofferen en het spektakel vanaf het hoge gras langs de route voor uw volgen. Hoe en met welke ondersteuning is nog volledig verhuld in een budgettaire nevel....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten