Vanuit Orthez, wielrenners over de Alp en Karel weer terug naar Portugal.

Ahwel beste Tour vrinden, dat was 't dan, de Tour is gedaan. Nee, uw reporter heeft de Alp waarop zich 15.000 idioten uit Nederland hadden verzameld niet bereikt. Sterker nog ik heb het niet eens geprobeerd. Het peloton kwam tenslotte weer voorbij de camping en wederom zat u reporter gezellig langs het parcours met een paar afgehaalde "creps" en een six pack radler bier van een wel heel duister merk. De commotie van het verlaten der alpen nadat het peloton is gepasseerd en het feit dat het gisteren 3 uur duurde voor ik weer van de Col de Croix af was, heeft me dit wijs besluit doen nemen. Het het werd een helden rit gisteren gelijk vandaag. Moet ik uw nog uit de doeken doen hoe het vandaag ging, ik denk 't niet. Maar vooruit, misschien moest u met partner naar de Ikea om een paar verloren schroefjes te kopen of naar de zaterdag markt voor die broodnodige biologische produkten.

De slechts 110,5 kilometer lange etappe werd vandaag geopend door een vierkoppige kopgroep, waaruit Alexandre Geniez het langst voorop bleef. Op de eerste klim van de dag, wederom de Col de la Croix de Fer, maakte Movistar al snel oorlog. Alejandro Valverde opende het bal bij de favorieten. De nummer drie van het klassement bleek de springplank voor Nairo Quintana. Het peloton ontplofte, en op de top van de buitencategorie-klim pakten Chris Froome en Vincenzo Nibali het Movistar-duo terug. In de afdaling en het tussenstuk naar de voet van de Alpe d’Huez keerden een groot deel van de geloste renners terug, waaronder Robert Gesink en Bauke Mollema.

In dat tussenstuk sprong een zestal weg uit het stilgevallen peloton, waaronder Ryder Hesjedal en Thibaut Pinot. De twee bleken de besten van de groep en maakten er een spannend duel van op ‘de Alpe’. Beurtelings vielen de Canadees en de Fransman elkaar aan, maar het was Pinot die in de gekte van Bocht 7 de beslissende slag sloeg. Uit de achtergrond kwam er nog dreiging, maar de FDJ kopman, die al zo vaak aanviel deze Tour, kon de tijd nemen om te juichten bovenop Alpe d’Huez.


Die dreiging achter Pinot kwam van Quintana. De Colombiaan kreeg tot een paar maal toe de brutale Wout Poels achter zich aan, om vervolgens door de Nederlander boos aangekeken te worden, het leek wel of Woutje zei: "Hier gebleven!". Later sprong Quintana nog een keer weg, hopend op de ritzege, en wellicht wel meer. Meter bij meter liep de wittetruidrager uit op de geletruidrager, Woutje Poels moest wachten op z'n kopman die uiteindelijk de schade beperkt wist te houden. 

In het klassement hield de Brit 72 seconden over op de kleine Colombiaan. In de achtergrond ontstond een groepje met de rest van de klassementsmannen, zij kwamen op 3.30 van Pinot over de streep. Wout Poels houdt gemengde gevoelens over aan Alpe d’Huez. Hij reed sterk, maar baalt van het publiek. “Het is mentaal best een aanslag”, stelt hij tegenover een, in een bloemetjes jurk van oma gehulde, Nederlandse met een plofkap van de NOS. “Die Fransen, dat slaat natuurlijk nergens op. Ze geven niet bepaald een mooi visitekaartje af.”

De Sky-renner somde op wat het publiek deed op de beklimming: “Boegeroep, middelvingers opsteken, je bijna van de fiets slaan, dat soort dingen. Ik moet zeggen: complimenten aan bocht zeven, want daar ging het er gelukkig wél normaal aan toe, maar de rest hier in Frankrijk… gekkenhuis.” Poels is er klaar mee. “Met die Fransen wel. Laatst zei iemand tegen mij: Frankrijk, dat is echt een heel mooi land, het is alleen jammer dat er allemaal Fransen wonen. En daar ben ik met vandaag wel mee eens.” “Het is een supermooie ervaring voor mij om in zo’n ploeg te rijden en af en toe op sleutelmomenten aanwezig te zijn. Ik had een paar jaar geleden nooit kunnen denken dat ik van zo’n ploeg deel uit zou maken", aldus Wout.

Uw reporter is direkt na het einde van de livestream met de voiture richting het zuiden gereden en een uurtje geleden aangekomen op Camping de la Source aan de Boulevard Charles de Gaulle in Orthez. Jawel, gratis wifi en al een aardig eindje in de richting van het thuisland Portugal. Morgen vroeg in de veren en dan door het Spaanse land glijden. Zeker, uw onraadreporter is het wel gewend die lange streep via Salamanca naar de Portugese grens, maar vervelend en eentonig is het wel. Ik zal de finish in Parijs waarschijnlijk in een van de vergeten restaurantjes op de parallelweg aanschouwen, ik zal de tijd in de gaten houden. Misschien dat ik even vroeger een rustpauze neem om de tweede editie van La Course te zien. Voorafgaand aan de mannenkoers rijden de vrouwen 89 kilometer over de Champs-Elysées. Vorig jaar won Marianne Vos de allereerste editie in Parijs. Dit jaar staat zij niet aan de start, maar vijftien andere Nederlandse vrouwen wel.

Ik wens u nog een laatste dagje kijkplezier, alhoewel ik ook wel weet dat de Formule 1 race van morgen waarschijnlijk spannender zal zijn dan de champagne drinkende wielrenners. Voor Uw verslaggever zit er niets anders op dan het normale leven weer op te pakken. Voor dit jaar was 't dat weer. Voor de Tourgazet Plagiato gaat er weer een lange periode van zwijgend blogverkeer zijn, voor uw Karel Kettingkast is er natuurlijk nog de Ronde van Spanje, die zoals het er naar uitziet ook weer spannend gaat worden en... wat dichter bij Casa Agradavel zijn klassement afwerkt. Welnu, Bon Nuite, Bon Noite! 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten