To Col de Croix de Fer or not to Col de Croix de Fer

Bom Dia, mes amies de cyclistas du Alpes avec vinho tinto dans de canape!
Nee, veel heeft uw reporter niet gezien van de renners gisteren, dat wil zeggen, niet aan de kant van de weg. De Glandon is hier vlak bij, maar op het moment dat ik de camping wilde verlaten om links af te slaan, werd de uitrit geblokkeerd door een paar glad gestreken leden van de Gendarmerie. De reclame karavaan was Allemont al binnen gereden en de weg dus geblokkeerd voor het, zich in vierwielers verplaatsende, publiek. Ik ben dus gelijk mijn camping kompanen maar naar op het terras van het pizza verkopende L’Etape gelopen, een paar honderd meter van de camping, en de Tour gevolgd op de grote plasma TV die ze voor de gelegenheid buiten hadden gezet. Oh, jawel, natuurlijk hebben we ook in een flits de renners voorbij zien komen aan het terras.

Romain Bardet heeft de achttiende etappe dus gewonnen. De renner van AG2R La Mondiale glipte mee met een grote groep vluchters die in het begin van de etappe het hazenpad kozen. De Fransman wist op de Col du Glandon de concurrenten in de vluchtersgroep af te schudden en behield zijn voorsprong in het resterende deel van de rit. De strijd tussen de grote mannen was gisteren weer zeer interessant, maar echte verschillen konden er niet worden gemaakt. Warren Barguil werd als eerste zenuwachtig van de voorsprong die Bardet had opgebouwd. Hij zag zijn Top-10 klassering in gevaar komen en trok ten aanval. Reden voor Mathias Frank om direct mee te springen, waarna ook Robert Gesink besloot mee te jumpen. Het drietal reed korte tijd op iets meer dan een halve minuut voor de groep ‘gele trui’ totdat Alberto Contador besloot daaruit weg te springen. Sky reageerde niet, maar bleef strak tempo rijden. Contador voegde zich bij het drietal met dus ook Gesink daarbij. Het kwartet kwam met een kleine voorsprong boven op de Glandon.

Achter het viertal liet ook Nibali zijn spierballen zien en was het enkel Quintana die reageerde op de uitval van de Italiaan. Even later zorgde Geraint Thomas ervoor dat Froome ook weer kon aansluiten bij de twee kemphanen. Maar Alejandro Valverde en Bauke Mollema waren wel op achterstand gereden. Valverde wist in de afdaling zijn tijdverlies weer goed te maken en sloot weer aan bij de groep Froome. Mollema, die daalde als een zeepkist met vast gelopen remmen, moest toezien hoe de groep vooruit reed. Barguil was de eerste uit de favorietengroep die zijn wiel over de streep drukte. Direct gevolgd door Gesink die knap elfde werd. Het was voor de Fransman van Giant-Alpecin echter niet voldoende om tiende te blijven. Bardet stormt dankzij zijn ritwinst de Top-10 in en is weer de beste Fransman in deze Ronde.

En jawel, beste tour vrienden, de UCI-jury heeft na afloop gisteren zes fietsen onder de loep genomen. Dit deed men om te controleren op eventuele motortjes in de fiets, ook wel mechanische doping genoemd. Onder meer de fiets van klassementsleider Chris Froome werd onderzocht, blijkt uit het juryrapport dat na de rit is vrijgegeven. Ook de tweewielers van ritwinnaar Romain Bardet, groenetruidrager Peter Sagan, wittetruidrager Nairo Quintana, bollentruidrager Joaquim Rodriguez en nummer twee Pierre Rolland werden gecontroleerd op een aandrijvend middel. D'r werd niets gevonden. Maar goed dat die jury mannen niet opduiken tijdens de TT in Assen!

Tussen start- en finishplaats, vandaag, ligt hemelsbreed maar enkele kilometers, maar dat weerhield de organisatie er niet van om een mooie lus uit te tekenen met daarin het nodige klimwerk. Met 138 kilometer is de etappe betrekkelijk kort, maar bedenk wel dat het direct vanaf de start al stevig bergop loopt. Spektakel gegarandeerd dus! Een van de klimmetjes zal de renners niet onbekend voorkomen, want deze is grotendeels hetzelfde als de afdaling van de Col du Glandon van gisteren. Uw reporter heeft dus een tweede kans gekregen. Omdat er vandaag vanaf een andere richting gestart wordt, kunnen we vandaag hopelijk wel de top van de Col de Croix de Fer bereiken. Laten we hopen dat Geesink de benen heeft, er geen "kamikaze motars" meer in koers zijn en dat de klassement mannen er een wedstrijd van maken. Veel plezier en denk er aan; dat je luie reet de afgelopen dagen gewend was om te kleven aan de zetel, wil niet zeggen dat je niet zelf een keertje naar de koelkast kunt lopen. (Deze opmerking is onder dwang genoteerd). Prettige Tourdag, Ate Manha!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten