Op naar de Glandon


Bon Jour, Tour volgers. Gisteren een wieler dag zo als uw reporter het graag ziet. Drama, spanning, heldendaden. Jammer genoeg is daar niet te veel Nederlandse inbreng bij, of het moesten de succesvolle ploegleiders zijn van de internationale ploegen, en nu is na T.J.van Garderen ook nog Louis Meintjes uitgevallen!

Hij is kwam gisteren al als laatste binnen op ruim 37 minuten van de winnaar. Alleen Europcar en Lotto NL Jumbo zijn nog compleet met 9 renners en dat alleen omdat die Ten Dam zo'n bikkel is! Ook Pieter Weening is niet helemaal fit. De Fries heeft maagproblemen en had het gisteren in de etappe naar Pra-Loup bijzonder lastig.

De Nederlandse delegatie die ik zou ontmoeten in Les Favets kwam niet opdagen. Ahwel, de pannenkoeken smaakte heerlijk! Het is schijnt echter niet gebruikelijk te zijn in het Franschen land om tot drie maal toe te bestellen. Grote borden, kleine pannenkoeken! Ik heb vanmorgen een telefoontje gehad met de mededeling dat ze nog steeds met gesmolten banden in de buurt van Lion staan. De nacht was wederom rustig, uw reporter heeft heerlijk gesnurkt. Met een rugzak vol versnaperingen, kraanwater en kladblokje begeef ik me later op de dag richting de Col du Glandon, waar in 1988 Steven Rooks als eerste bovenop arriveerde. Hopen dat het wat beter gaat dan gisteren voor de mannen uit het vlakke land.


Onder aanvoering van Steven Kruijswijk kozen gisteren 28 renners het hazenpad (met alwéér Peter Sagan), en door het hoge tempo moest Tejay van Garderen al vroeg afhaken. De Amerikaan was ziek en gaf nog voor de Col d’Allos de pijp aan Maarten, en nee die Ducrot schijnt niet te roken.

De kopgroep kreeg de ruimte van het peloton, en dus sprong Simon Geschke weg. De Duitser kreeg twee minuten van zijn achtervolgers, en die halveerde op de Col d’Allos. Thibaut Pinot ging alleen achter hem aan, maar de Fransoos viel in de afdaling. Andrew Talansky wist nog het dichtst bij Geschke te komen. De Amerikaan strandde op een halve minuut. Kruijswijk moest genoegen nemen met plek zes in deze rit.

In het peloton zaten ze ook niet stil. Nairo Quintana probeerde in de openingsfase al mee te springen, maar dat mislukte. Alberto Contador probeerde een coupe te plegen op de Col de la Colle-Saint-Michel, maar ook die aanval werd gecounterd door de concurrentie. Toen moest de Col d’Allos (1e cat.) nog komen. Hier was het Vincenzo Nibali die de eerste versnelling plaatste. Enkel Chris Froome, Quintana, Alejandro Valverde en Alberto Contador konden volgen. In de afzink ging Contador onderuit, waardoor hij twee minuten aan zijn broek kreeg. Op de slotklim naar Pra Loup plaatste Quintana meerdere aanvallen. Echter klampte Froome zich vast in het achterwiel van de Colombiaan. De twee pakten wel tijd op Valverde, die op zijn beurt weer weggesprongen was bij Nibali.

De Nederlandse klassementsrenners zullen met opgetogen en gebogen hoofd aan het eten hebben gezeten gisteren. Robert Gesink stijgt een plekje (nu zesde) door het afstappen van Tejay van Garderen, maar zag wel Geraint Thomas op hem uitlopen. Ook komt Vincenzo Nibali alsmaar dichterbij. Bij Bauke Mollema zal de teleurstelling groot zijn. De Trek Factory Racing-kopman zag Mathias Frank de top tien insluipen en moest vroeg afhaken op de Allos. Ondanks de bijna drie verloren minuten op klassementsleider Froome blijft Mollema op plek negen staan. Woutje Poels mag ook tevreden terugkijken op de etappe van gisteren. Hij kon lang van waarde zijn voor klassementsleider en kopman Chris Froome.

Of ik de delegatie uit Nederland nog zal ontmoeten weet ik niet. Ze zullen hun best doen op naar de "Hollandsche" bocht op de Alp de Huez te geraken, ze worden nog steeds door boze boeren tegengehouden en omkeren is geen optie met gesmolten banden en een paar kilometer aan mede slachtoffers achter zich. Ze schijnen Ivonne Jaspers in te vliegen om te onderhandelen. Voor nu beste Tour vrienden wens ik Uw een prettige dag op de bank of in de schommelstoel. Biertje erbij zou ik zeggen! Ate Manha!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten