Etappe 21: Over de Champs-Élysées, bier, records, prestaties en afscheid nemen.

Ahwel, beste wielerliefhebbers, De Tour de France 2023 zit erop. Jonas Vingegaard (geel), Jasper Philipsen (groen), Giulio Ciccone (bolletjes), Tadej Pogačar (wit), Victor Campanaerts (Superstrijdlust), Jumbo-Visma (ploegen), en de ASO (pegels) zijn de winnaars van de verschillende klassementen. Jordi Meeus zorgde op de slotdag nog voor een daverende verrassing door Philipsen met een banddikte te verslaan, ondanks een sterke lead out van Mathieu van der Poel. Met Dylan Groenewegen en Cees Bol waren de lage landen ook vertegenwoordigd in de top-5 van de dag uitslag op de Parijse Champs-Élysées. 

De enerverende sportdag kende nogal wat Nederlandsche successen, met overwinningen voor het vrouwenvoetbalelftal dat Portugal versloeg op het WK, Femke Bol, welke haar Europese record op de 400 meter horden verpulverde en de 4x100 meter sprintmeisjes wonnen met nieuw records en Max Verstappen die, zoals gebruikelijk, een F1 grand-prix op zijn naam schreef. 

De beloofde live reportage van de eerste etappe in de vrouwen Tour bleek bij de NOS plaats te moeten maken voor wat gespartel in een grote bak met water. 

Uw onraadreporter kon gelukkig uitwijken naar de VRT, alwaar de Tour du Femme wel serieus aandacht kreeg, om de Belgische Lotte Kopecky diverse malen in verschillende truitjes op het podium te zien staan. Zij won de eerste etappe van de Tour de France Femmes in Clermont-Ferrand. De Belgische kampioene van SD Worx maakte het verschil op de Côte de Durtol in volle finale, waarna ze in de afdaling alleen maar verder uitliep. Lorena Wiebes sprintte naar de tweede plaats, voor Charlotte Kool.


Na drie weken Tour de France verdiende de renners wel een biertje. Maar die van Jumbo-Visma moesten het wel bij een klein glaasje houden, vond Marc Madiot. “Een klein biertje voor Jumbo”, stond er op een bord waarmee de ploegmanager van Groupama-FDJ poseerde op de Champs-Élysées. De tekst betrof natuurlijk een knipoog naar de vete tussen Madiot en Richard Plugge, de teammanager van Jumbo-Visma. In de laatste week van de Tour kregen de twee het aan de stok, nadat Plugge had gezegd dat hij renners van ‘een Franse ploeg’ bier had zien drinken op de tweede rustdag, wat later ook werd bevestigd in de Avondetappe. In een wereld waar fake-nieuws nogal losjes voor waarheid wordt aangenomen, zoals het bericht dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in de nacht van zaterdag op zondag een pacemaker gekregen zou hebben, waarbij het uw verslaggever hoogst onwaarschijnlijk lijkt dat men de moeite zou nemen om zo een medische procedure uit te voeren op iemand die helemaal geen hart heeft, zou ook het hele bier verhaal wel eens het perfecte uitlokkertje geweest kunnen zijn. Het effect was een “houd je bek!” scheldende Madiot, daarmee flink afgeleid van zijn werk als ploegleider. Tja, een snel ontvlambaar volkje de Franschen. Als ze de gele trui niet kunnen winnen, staan ze voor je het weet in een geel hesje de nieuwe Fransche revolutie aan te kondigen. 

Het was een enerverende periode in huize Kettingkast, beste Tourgazet Plagiato lezers. De immense hoeveelheid uren die werden gestoken in het volgen van de Tour laten hun sporen achter. Slechts het feit dat uw onraadreporter sinds 2009 iedere Tour periode weer de energie weet op te brengen dagelijks te berichten, wil nog niet zeggen dat er een vorm van gewenning is ingeslopen. In tegendeel. Zowel de geestelijke drainage als de lichamelijke ongemakken na dagelijks uren op een sofa genesteld te zijn geweest, eisen hun tol. Het optrekken van de knieën, als Mevrouw Kettingkast-Sputterbret de stofzuigermond voor de bank langs steekt, de regelmatige wandelgang naar de keuken voor concentratie vocht (koffie) en de reumatisch aanvoelende vingertoppen die vaak tot in de vroege ochtend al de impressies vertalen naar het toetsenbord, benodigen therapeutische aandacht. Ondertussen groeit het onkruid rondom het redactiegebouw van de Tourgazet, geraakt de koelkast leeg en de wasmachine vol. Jawel, het wordt langzamerhand tijd het Portugese siësta ritme weer in ere te herstellen, met misschien die welverdiende compensatie vakantie voor man, vrouw en hond des huizes. Volgend jaar is er ongetwijfeld weer een editie van de Tour, waarschijnlijk een nieuw domicilie voor de redactie en mochten de klimaatverandering, de bosbranden, de overstromingen of populistische boosdoeners geen roet in het eten gooien, ook weer een nieuwe editie van de Tourgazet Plagiato! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten