Etappe 20: Over goesting, passie, emotie en wielergeschiedenis schrijvende prestaties.

Welnu, beste Tourgazet Plagiato lezers, we moeten het eens hebben over goesting, zoals de Belgen dat noemen. Gusto, een woord dat ook hier op het platteland van Portugal regelmatig in een conversatie voorkomt. De wil om te winnen, de honger naar succes, passie en wilskracht, alles dat wat ontbrak aan de mentaliteit die de geletruidrager tijdens de laatste beklimming van deze Tour de France. Het zenuwachtige achterom kijken naar een renner die geen concurrent meer is, de bijna surplace en het onvermogen om ook eens op de manier van een gewone sterveling, op gevoel de sportieve strijd aan te gaan. Over een paar decennia weet men heus nog wel de goed voorbereidde, niets aan het toeval overgelaten, technisch en planmatig sublieme overwinningen in 2022 en 2023 van het Jumbo-Visma team te herinneren.

De Fransche wielerliefhebbers benoemen over 20 jaar beslist andere gedenkwaardige ogenblikken uit deze Tour dan wij Nederlanders. Wat zal ons nog op het netvlies staan? De aanvalslust van de Belg Campenaerts, de emotionele overwinning van Wout Poels, het interview van Mohoric, en misschien wel de ontdekking van de Oostenrijker Gall die uit het juiste hout gesneden bleek te zijn en ooit in de gele trui over de meet zou komen in Parijs.Wielrennen is een passie sport, geen passieve sport. Kijk naar de populariteit van de Franschman Pinot, nooit een Tour gewonnen maar toch een held, gehuldigd en aangemoedigd door tienduizenden fans tijdens zijn allerlaatste col beklimming in de grootste ronde.

Vingegaard heeft de ronde van Frankrijk gewonnen. Dankzij z’n eigen talent en trainingsarbeid, maar voor een heel groot deel ook door de beste technische, voedingskundige en facilitaire ondersteuning die überhaupt mogelijk is, en het beste team van zorgvuldig gesorteerde en getrainde pionnen die absoluut geen biertje drinken of een grammetje te veel eten op een rustdag. Berekenend, technisch vooruitstrevend, gedisciplineerd en een maniakaal doorgevoerde energievoorziening leidde tot het ultieme succes van 1 man. Ook de ronde van Spanje zal wel gewonnen worden door een kopman van Jumbo-Visma, en ook die prestatie van een niet-Nederlander zal wel in de wielergeschiedenis boeken komen. De vraag is of we al die inzet van de vervangbare pionnen, die wellicht 3 overwinningen van de 3 grote rondes bewerkstelligen, gaan herinneren. Uw onraadreporter denkt zomaar van niet.

Na generaties wielerliefde doorgeven, worden vooral de heldendaden herinnert en als anekdotes, voorzien van videobeelden, vertelt aan het nageslacht. Hennie Kuiper met een kapotte fiets langs een kasseipad in Parijs-Roubaix, een op het podium staande bolletjestruidrager Johnny Hoogerland met ontelbare verwondingen en hechtingen nadat hij door een volgauto het prikkeldraad in werd gekatapulteerd. Joop Zoetemelk die een kus krijgt van Dries van Agt na het winnen van de Tour de France, maar meer nog zijn ongelofelijke wereldkampioenschap. Een uithuilende Gerrie Knetemann op de zelfverheerlijkende schouders van Mart Smeets, Laurens ten Dam als gemummificeerde renner, Tom Dumoulin in de roze trui als winnaar van de Giro d’Italia en Jan Jansen natuurlijk, al is hij net als Wout Wagtmans die Gino Bartali uit het wiel reed inmiddels meer, een in zwart-wit beelden opgeslagen, “stukje” wielergeschiedenis. 

Wat te denken van de veroordeelde tabak smokkelaar Wim van Est die na zijn celstraf wielrenner werd, 3 maal Bordeaux-Parijs won en een etappezege plus de gele trui pakte in de Ronde van Frankrijk, waar hij een dag na zijn overwinning tijdens de afdaling van de Col d'Aubisque in een ravijn stortte. Nou dat zijn memorabele wielerverhalen van lang geleden die nog steeds tot de verbeelding spreken. De overwinningen van Vinnegaard gaan echt dat rijtje, direct voor de geest haalbare, op het netvlies ingebrande gebeurtenissen, niet halen. En natuurlijk zal de Deense opsomming zowel de Tour de France van 2022 als die van 2023 bevatten, het had echter nog meer memorabel kunnen worden, had Vinnegaard op de laatste beklimming in de Vogezen iets meer “ballen” gehad, om me er maar met een platte uitdrukking vanaf te maken.

Wielrennen is een verlengstuk van het echte leven, zwaar, vol gevaren, vaak deprimerend vruchteloos maar met af en toe een succes. Hoe zeer verstrengeld de basis van het hard fietsen is met de gemeenschap waaruit ze is ontstaan kun je zien en voelen in het Baskenland, Vlaanderen en ja, Eritrea. Natuurlijk hoort daar een gezonde vorm van nationalisme bij, sterker nog regionalisme, als dat een goed woord is. Iedere gemeenschap heeft z’n eigen helden en favorieten en soms, heel soms, worden die grenzen overgestoken door familiebanden, toevallige ontmoetingen of memorabele gebeurtenissen. Zo wordt Mathieu van der Poel ook aangemoedigd in het Fransche geboortedorp van zijn grootvader, zijn er Spaanse of Italiaanse renners die in Vlaanderen een fanclub hebben en kregen de overwinningen in deze Tour van Bilbao, Poels en Mohoric een extra dimensie en respectvol applaus van een over het algemeen best wel empathisch publiek (met uitzondering van de selfiestick narren en meelopende blote konten gekkies).

Het peloton als een verlengstuk van de maatschappij, met zowel verdrietige, mooie, spannende, rare, ongevoelige, passievolle, pijnlijke en succesvolle gebeurtenissen. Helaas is die wereld van pedaalridders ook niet gevrijwaard van uiterst meedogenloze en betreurenswaardige voorvallen die de toekomst voorgoed veranderen. Zo kwam de 17-jarige Italiaanse renner Jacopo Venzo zwaar ten val kwam in de 48e Junioren Rundfahrt in Oostenrijk en overleed aan zijn verwondingen. In tegenstelling tot bij het “echte mannen werk”, waar er de volgende dag gewoon weer wordt opgestapt om deel te nemen aan de volgende gevaarlijke afdalingen, werd de rittenkoers in Oostenrijk wel geannuleerd. Soms weegt een mensenleven en de gevolgen voor familie, vrienden, ploeggenoten en de rest van het peloton, zwaarder dan de commerciële belangen, soms ook niet.

Oh ja, beste wielervrienden, Pogacar won voorspelbaar de sprint van Vingegaard en Gall in de 20ste etappe, Ciccone stelde zijn bolletjestrui veilig en Michael Woods heeft op de valreep de hoogste snelheid, 110,1 kilometer per uur, in deze Tour de France laten noteren. Jumbo-Visma knecht Wilco Kelderman melde dat het geel voor Vinnegaard een hoogtepunt is in zijn eigen carrière, bijna gelijkwaardig aan zijn derde plaats in de Giro, waar hij persoonlijk wel voor zijn prestaties werd beloond. Voor uw onraadreporter is die opmerking een van de bewijzen van de “robotisering” en anonimiserende harnas methoden waarbij getalenteerde wielrenners als wattage pionnen worden ingezet. Begrijpelijk dat renners als Sam Oomen, voor wie wielrennen ook nog gewoon een passie is, hun geluk bij andere ploegen met meer menselijke maatstaven gaan zoeken. Het is wetenschappelijk gezien een hele prestatie om, als een soort Formule 1 team, niets aan het toeval over te laten, maar uiteindelijk ook een doodlopende weg omdat wielrennen, naast ultieme prestaties, nu eenmaal ook gaat over verhalen schrijven. Menselijke verhalen die generaties later nog worden verteld, waar standbeelden worden opgericht, boeken worden gepubliceerd, museums worden ingericht en sportgeschiedenis wordt geschreven.

De Tour de France van 2023 zal worden herinnerd als een enerverende, soms spannende en vooral succesvolle wedstrijd voor de aanvallers en om de speciale verschillen in de korte tijdrit. Rest ons nog de zegetocht met champagne links te laten liggen en in te schakelen bij de VRT of NOS als het peloton de Champs-Élysées opdraaid. We gaan zien of Van der Poel zijn beloning krijgt voor al het harde werk hij heeft verricht voor zijn Belgische zigzag, aanvaller-klemrijdende sprint kompaan. Wat de uitslag ook moge zijn, het klassement is bekend, de winnaars van de klassementstruien zijn bekend en we gaan in 1 ruk verder met de Tour de France Femme, waarbij het zomaar eens zou kunnen zijn dat Annemiek van Vleuten het gaat presteren alle, ja alle 3, na de Vuelta en Giro, rondes te winnen. We gunnen het haar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten