3 Juli, tweede etappe.

Jawel tourliefhebbers, de eerste strubbelingen en tegenslagen hebben zich al weer laten zien. Uw razende reporter heeft het er maar druk mee. Niet alleen met het live volgen van de karavaan, maar ook met het aansturen van de vakantiekracht en het rubriceren van aangevlogen feiten, verzinsels en onzinnigheden die mij via de nieuwe media bereiken.

Gisteren ging niet alleen de Tour de France van start, maar ook de laatste serie van De Avondetappe. Enerzijds omdat er in 2012 ook Olympische Spelen zijn en de NOS zowiezo rare prioriteiten stelt, gezien de verlaggeving van de Giro d'Italia, waarin we gelukkig via andere kanalen de geweldige prestaties van onze Nederlandse renners konden zien. De echte reden is natuurlijk van financieele aard, al willen ze ons doen geloven dat het bejaard raken van Smeets er ook iets mee te maken heeft. Twee avondprogramma's zouden te veel zijn voor één man. Bij de NOS realiseren ze zich niet dat ze eindelijk een jongere presentator of presentatrice, die zich wel duidelijk in het Engels kan uitdrukken, de kans zouden moeten geven. De Avondetappe in de huidige vorm - op locatie, met gasten - zou staan of valen bij Mart Smeets. Er zou geen enkele andere presentator zijn die de Tour zo beeldvullend zou kunnen belichamen als Mart Smeets. Geen enkele.

Omdat de NOS als enige publieke omroep in Europa hun herhalingen op internet blokkeerd voor doorgave in het buitenland, moest ik wachten tot afgelopen middag om de herhaling van deze uitzending via de sateliet te bekijken. Of het begon met het nieuws, de overwinning van Gilbert, of de masale valpartijen, de knie van LTD? Nee....natuurlijk niet. Mag hij hier wel rijden zo verdacht van dopinggebruik, mag ik dat vragen, ja dat mag ik vragen! Dan toch maar de voorbeschouwing kijken op Europort Duitsland, en me ergeren aan de onkunde van die verslaggevers, da's beter voor mijn gemoedstoestand.

De wedstrijd ging zoals die ging. Garmin-Cervélo won de tweede etappe en wist het parkoers van 23 kilometer rond Les Essarts in 24 minuten en 48 seconden af te leggen. Thor verruild zijn regenboogtrui voor de gele, Robert Gesink steeg naar de 25e plaats, Contador verloor 28 seconden en staat voorlopig 75e in het algemeen klassement op 1'42 min van de leider. De Schleckjes deden vandaag geen trap te veel en lieten hun team het zware werk opknappen.
Broertje Fränk moest in de ploegentijdrit constant knokken om niet gelost te worden, stootte zijn hoofd onderweg aan een camera en slikte op de koop toe nog eens een bij in. Jammer dat hij Bjarne Riis niet meer als ploegleider heeft, want die had ongetwijfeld dat nadeel op de groene tafel van de koerscommissarissen gelegd en gevraagd om een aantal seconden in mindering te brengen. Janientje kreeg nog een sms'je met de tip van haar collega Henk, om die familie met dat doosje baklava aan te klagen. Het was tenslotte de schuld van die zoete lekkernijen dat er een tsunami van bijen langs het parcours zwermde.

Nu de eerste verschillen gemaakt zijn in het algemeen klassement, kunnen de sprinters zich opmaken voor hun eerste succes op een ritzege. Morgen is de etappe geheel vlak, waardoor de spurtkanonnen de meeste kans hebben op de dagzege. Uw reporter zal dus voor de drukte uit Ollonne-sur-Mer verlaten en opzoek gaan naar een nieuw onderkomen in de buurt van Redon. Janientje heeft vandaag een eerste poging ondernomen om haar talenten waar te maken. Ze neemt haar vakantiebaantje serieus, maar de redactie twijfelt nog over de haar interesses.

Beste Tourgazet lezers,
Vandaag kreeg ik de kans op een onderhoud met de Burgermeetser van Les Essarts. Goed voorbereiden is van essencieel belang, dat heb ik geleerd tijdens mijn gezellige contacten met de Fransche vertegenwoordigers in Brussel. Het zwak voor een enigszins zuchtende uitdrukking, bij de elite onder de Franschen, deden me besluiten mijn blonde haren nog eens goed met de föhn te bewerken. Geinspireerd door een jonge Brigitte Bardot ging ik dus opweg in mijn kleine huurvoiture. Helaas had de redactie in Lissabon slechts M.Pineau in het dossier geschreven, en ik weet nu dat ze daar zowel meneer als mevrouw mee kunnen bedoelen. Mijn uitrusting als "zuchtmeisje" bleek dan ook overbodig.

Burgermeester Yolande Pineau was zijn zeer verheugd mij te mogen verwelkomen in het toeristenbureau waar ze mij op een prettige manier alle aspecten van haar stad liet zien. "De geografische ligging, de kwaliteit van haar industriële economische structuur, de structuren en de vele verenigingen, maken Essart een gewilde plek om te wonen", aldus Mevrouw Pineau. Om haar familie, die zonder uitzondering ambtenaar zijn in de gemeente, te onder steunen heft ze met overtuiging de toeristenbelasting. Vooral op dagen als deze, wanneer de stad volstroomd met wielerliefhebbers. Het is een bijdrage die door elke hotelier, campinghouder of terraseigenaar namens de gemeenschap van les Essarts worden geheven. De opbrengst wordt volledig gewijd aan toeristische activiteiten waaronder het loon van haar nichtje, die het Bureau van toerisme bemand, het onderhoud van de wandelpaden in randonnée, waarvoor haar broer de hovenier is aangesteld. "Door deze belasting, draagt elke bezoeker bij aan de ontwikkeling van het toerisme van ons grondgebied en de werkgelegenheid voor mijn familie", vervolgde de burgermeester, "wij danken hen van harte", voegde ze daar nog aan toe. De belasting wordt geïnd tussen 1 mei en 30 September, in alle accommodaties. Uitzonderingen bestaan er wel zoals voor kinderen jonger dan 13 jaar, ontvangers van sociale bijstand, ambtenaren en andere personeelsleden van de staat in functie zoals bijvoorbeeld haar familie. Je hebt hier prairies, rivieren, dorpen in het hart van de bocage Vendéen. Geweldig voor een weekend of vakantie, er is een ruime keuze aan activiteiten en recreatie. "Het VVV-kantoor is uw partner bij het organiseren van uw verblijf hier. Wij stellen onze ervaring ter uwer beschikking om u te helpen bij uw keuze, snel en op z'n Fransch, want Engels of andere vreemde talen stellen we niet op prijs", aldus nicht Clementine Pineau. Wel nu, hier bepaald de markt hoe het werk wordt verdeeld, en wie de macht heeft bepaald de markt. Als liberale blondine begrijp ik de burgermeester dus wel. Voor de vakantiegangers onder u staat voor de volledigheid hieronder het adres.
Door uw, van vrije mening verzekerde, Janientje

Bureau van toerisme
1, rue a. de Rougé
85140 LES ESSARTS
Tel/Fax: 02 51 62 85 96
E-mail: info@tourisme-paysdesessarts.com


Welnu beste tour volgers, het is laat. Uw onraadverslaggever heeft zich vanavond laten overhalen om te dineren in het hart van de Vendée zo'n minuten 20 van de Puy du Fou. Ik beken, het eten was culinair en va grote kwaliteit in het restaurant van Hotel Le Grand Turc. De eeuwen oude herberg dankt haar naam aan de passage van de eerste Keizer Napoleon in 1808. Na drie generaties in handen te zijn van dezelfde familie, wordt het restaurant nu geleid door Alexis Seiter. Een restauranthouder met een jonge familie, die van kleins af aan met zijn moeder in de keuken stond en een aangeboren gevoel voor gastvrijheid heeft meegekregen.

In navolging van zijn vader die hem de grondbeginselen in de gastronomie heeft bijgebracht, runt hij de tent sinds 2007 met zijn lieftallige vrouw Cyrille. Helaas moest uw reporter de zo vriendelijk aangeboden wijn afslaan, omdat Janientje al vroeg op de middag haar huurwagentje had ingeleverd, en zich daarmee van alle verantwoordelijkheid had bevrijdt. Mocht u niet te veel honger hebben, maar toch eens van de Fransche keuken willen genieten kan ik u dit restaurant van harte aanbevelen.
Hotel Le Grand Turc - R N - 85140 L'OIE - Vendée - Tél: 02 51 66 08 74 fax: 02 51 66 14 13

Morgen is het weer vroeg dag, en nee, het vakantiegevoel laten we nog niet ontsnappen.
Bon Noite,
Karel Kettingkast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten