02 Juli, Eerste Etappe.

Vandaag was het zover. La Grande Boucle ging van start. Een weerzien met de Passage du Gois betekende vandaag de start van de driekweekse tocht door Frankrijk. En jawel, ondanks dat Felix en Ted dit jaar helaas de Tourtoto niet kunnen organiseren is uw reporter natuurlijk afgereisd naar Frankrijk. Vannacht, of mag ik zeggen vanmorgen vroeg, ja dat mag ik zeggen, kwam ook mijn assistente voor deze rondreis aan in Les Sables-d'olonne, van waar we de komende dagen de tour zullen verslaan.

U begrijpt dat een aanschouwing van de vroege ochtend dauw er niet van kwam. Janientje, die gisterenavond laat nog in het Haagse haar laatste uitdrukkingen van vrijheid moest verdedigen, was met geen beschuit uit bed te krijgen. Vandaag zult u dus geen undercover operatie van haar mogen verwachten.


De openingsetappe over 191,5 kilometer voerde de renners van de kust van de Vendée naar Les Herbies. De befaamde Passage du Gois, die in het verleden zoveel ellende veroorzaakte, werd vandaag achter de auto van de organisatie genomen en kon derhalve niet voor herorische beelden zorgen. Op de Mont des Alouettes werden in 16e eeuw maar liefst zeven molens gebouwd. Tegenwoordig zijn er hiervan nog drie over, waarvan er nog een in bedrijf is. Tijdens de opstand in de Vendée (1793-1796) speelde deze heuvel een belangrijke rol. Aan de stand van de wieken van de molens konden de bewegingen van de vijandelijke troepen in de omgeving worden afgelezen. Vanmiddag stonden ze in de chaos stand en dat bleek gezien de valpartijen een juiste voospelling. Op de top van de heuvel staat een kapel uit de 19e eeuw die gebouwd werd in opdracht van de Hertogin van Berry. Vandaag zagen we er een toeschouwster biechten.

Laurens ten Dam heeft tijdens zijn val op minder dan tien kilometer van het einde van de etappe zijn knie behoorlijk open gehaald. Ook verloor hij flink wat tijd. Na afloop bleek dat de knie enige hechtingen nodig heeft om verder te kunnen. Gesink die bij de tweede grote valpartij betrokken was, heeft verder geen schade opgelopen. Ondanks dat Gesink op meer dan vier minuten achterstand binnen kwam zal hij in het klassement slechts zes seconden verliezen. Omdat hij in de laatste drie kilometer viel wordt de tijd gerekend van de groep waar je dan in rijdt. Laurens zal morgen gewoon aan de start van de ploegentijdrit komen, maar het zal aanklampen worden voor hem. Op twitter deed hij al een oproep "People! Please stay of the road!" Thomas de Gendt kan ondanks een zware valpartij voor Vacansoleil-DCM toch zijn weg vervolgen in de Tour. Hij liep een breukje op aan de bovenkant van de kop van het sleutelbeen en had hij beide duimen uit de kom, bleek uit een onderzoek in het ziekenhuis. Kijk, da's nou een harde, hij zit morgen gewoon weer op de fiets.



Het is natuurlijk traditie, die reeks valpartijen in de eerste dagen van de Tour. De massale tuimeling op acht kilometer van de streep was veruit de spectaculairste en belangrijkste vandaag. Op een moment dat iedereen wilde opschuiven in de nerveuze finale, raakte een renner van Astana aan de rand van de weg die achteloze toeschouwster die met haar rug naar het gebeuren stond en haar elleboog uitstak. De gevolgen waren nauwelijks te overzien. Zowat driekwart van het peloton smakte tegen het asfalt of werd opgehouden. Alberto Contador was het voornaamste slachtoffer. De Spanjaard moest van fiets wisselen en verloor liefst 1.20. Ook zijn landgenoot Samuel Sanchez kreeg zoveel achterstand aan de broek. Ahwel, u hebt het allemaal kunnen zien bij de NOS onderbouwd door het deskundige commentaar.

Uw verslaggever heeft een kamer naast Janientje in het Citôtel Le Chêne Vert, een vakantieoord aan zee met een lang en fijn zandstrand. Het hotel ligt 100 m van het stadscentrum en 500 m van het strand, de vissershaven en de jachthaven. Ik kan u niet anders dan mededelen dat dit familiehotel een warme en vriendelijke sfeer heeft. Het restaurant is typisch Fransch, dus de meegebrachtte Portugese aardappeltjes zullen er de komende dagen wel voor zorgen dat ik op de been blijf.
De traditionele keuken van zeevruchten en gerechten uit de streek vallen zeer in de smaak van mijn assistente. Les Sables d'Olonnes bestaat uit een 3 km lang zuidelijk gelegen zandstrand, een 10 km lange wilde kust, 1200 hectare bossen, duinen en moeras. Ik heb Janientje dus de rest van de dag niet gezien. Voorlopig staat het mobiele kantoor dus aan de Rue De La Bauduère in Les Sables-d'Olonne.



De Lisboa Notícias Engraçadas Jornal had geen probleem met twee kamers à 52 € per nacht, we mogen tenslotte gebruikmaken van het parkeerterrein, het kluisje en gratis Wi-Fi. Uw reporter is moe van de tweedaagse rit zonder noemenswaardige slaap. Zo direct dus maar gebruikmaken van het bad en daarna nog even gratis naar de satelliet TV kijken. Vanaf morgen zullen we onderduiken in de spelonken van de Tour. Waar Janientje zich in zal bijten hangt geheel van de waan van de dag af. Ze heeft in ieder geval geen moeite meer met inbreken op de privacy van anderen, die periode van felheid heeft ze sinds haar verhuizing van Brussel naar Den Haag achter zich gelaten. Als ze net zo netjes de bevelen van uw onraadreporter opvolgt als ze dat van haar huidige baas doet, kunnen we nog smakelijke scoops verwachten.
Voor nu, beste Tourvrienden, Bon Noite,
Uw verslaggever Karel Kettingkast

Geen opmerkingen:

Een reactie posten