Etappe 6: Over strategie, volhouden, bewust niet winnen en nodeloos opgesoupeerde energie.

Met een gebald vuistje bolde Fabio Jakobsen over de meet. Ook die tweede zware Pyreneeënrit in de Tour heeft hij ondanks al de ongemakken ten gevolge van zijn val overleefd. De tijd tikte ongenadig, maar met hulp van zijn ploegmaats had hij nog vijf minuten overschot. Missie geslaagd, dankzij een teamgeest en volharding.

De tweede etappe in de slag om de Pyreneeën werd een spannende voorstelling. Dé hamvraag voor aanvang was of Jonas Vingegaard, net als gisteren, Tadej Pogacar in verlegenheid kon brengen? Eén ding stond al vast, Wout van Aert zou er wel weer invliegen, er was tenslotte nog steeds geen bericht over weeën vanuit het thuisfront. 

De Belg initieerde een omvangrijke kopgroep en kreeg daarin het gezelschap van onder anderen Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe. Jawel, beste Tourvolgers, die rode rugnummers zouden er wel weer komen, de strijd om de bolletjes trui eveneens. Natuurlijk was controle in handen geduwd van Bora-Hansgrohe, dat de gele trui van Jai Hindley probeerde te verdedigen.

Op de eerste serieuze beklimming van de dag kwam de geel-zwarte formatie plots naar voren in het peloton. Schijnbaar geregistreerd vanuit de ploegleiding ging het tempo de hoogte in, en werd er jacht gemaakt op hun eigen teamgenoot die klaarblijkelijk de touwtjes stevig in handen had vooraan in de race. De marge tot een gele verandering was zeven minuten, er was dus geen enkele reden om het tempo op te voeren. Edoch, uw onraadreporter ontdekte, kort nadat hij even naar de vrieskist was gelopen voor een “salt caramel” koontje, dat die onnodige inspanning slechts een aperitiefje was voor wat Jumbo-Visma op de Tourmalet in petto had.

Omdat er al geen Benoit, van Baarle of Laporte meer voorhanden waren, reden Wilco Kelderman en Sepp Kuss de groep der favorieten al vroeg naar de vaantjes. Vingegaard en Pogacar konden volgen. Hindley deed nog een poging, maar moest uiteindelijk toch passen. Kelderman, die bij een beetje gedoseerde aanpak vandaag als schaduwkopman de top 10 in had kunnen rijden, werd opgeofferd en reed in te lang in het rood. Kuss was ook niet ingepland om de top samen met z’n kopman te bereiken dus kwam de versnelling van Vingegaard zélf maar dit keer kreeg hij Pogacar niet afgeschud. Met een voorsprong van maar liefst twee minuten op de andere klassementsmannen kwamen ze samen boven op de Tourmalet. In de afdaling kwam het duo bij Van Aert, waarmee de overgrote kans op een eventuele eerste Jumbo-Visma zege van de duurbetaalde Belg vakkundig werd geëlimineerd. Als de Nederlandse Supermarkt ploeg wat minder rancuneus en voortvarend aan de boom had geschut, Van Aert niet had laten wachtten in de afdaling en met een iets kleinere voorsprong tevreden was geweest, had Pogacar de rit niet gewonnen, had Hindley nog net met een paar seconden voorsprong de last van de gele trui behouden en was het controleren mooi in de handen geweest van de Bora ploeg.

Een masterplan staat of valt bij de benen van de kopman. Jumbo-Visma had een idee, en met dat idee werden niet alleen de concurrenten afgemat, maar ook hun eigen kopman.  Op de slotklim werd dat allemaal duidelijk. Jonas Vingegaard had te veel energie verbruikt om Kelderman en Kuss te volgen, die in plaats van de virtuele streep van hun inspanningen op de top van de col te leggen, klaarblijkelijk 5 kilometer daarvoor al hun wattages hadden opgesoupeerd, waardoor de eerste aanval van Pogacar gelijk raak was en leidde tot een etappe overwinning. Uw verslaggever is geen ploegleider, maar daar is strategisch toch van alles op aan te merken. Niets is gewonnen, maar ook niet veel verloren zal het journaille opschrijven in de analyse. De gele trui in handen van Jumbo-Visma, nu dus zien hoe die ploeg met de druk van controleren omgaat in de komende rit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten