Etappe 4: Over duwtjes, Oranje Zomer, vallen, opstaan en geforceerd nuchter blijven.

“Eus-moe, kent u die uitdrukking beste Tourgazet Plagiato lezers” (zou dominee Gremdaat zeggen), “Eus-moe”, de omschrijving voor de irritatie die men ervaart tijdens het kijken naar een televisieprogramma waarvan je dacht dat het ook over sport – en vooral de Tour de France, omdat die actueel is en mevrouw van Moorsel als gast was aangekondigd – zou gaan, maar bestaat uit gelul in de ruimte met als aangever Neerlandsch vaste,  onvermoeibare, aandachtzoekende tafelgast Özcan Akyol. Hélène Hendriks, toch een van vaderlands best geïnformeerde sport presentatrices, probeerde een “Vandaag Inside” sfeertje te creëren, wat slechts resulteerde in, bijna uur lang durende, onsamenhangende chaos.

Welnu, uw onraadreporter wordt zo langzamerhand ook “Van Aert-moe”. 1,2,3,4 kansen, misschien te wijten aan een verkeerde team strategie, maar is de reden dat Tadej Pogacar steeds zelfverzekerder wordt, niet gewoon het onvermogen van de Jumbo ploeg om de juiste beslissingen te nemen? Dinsdag zag je Kelderman zwoegen op kop van het peloton, waanzin toch? Het “veilig” houden van de Deense kopman zou toch gewoon het werk van Dylan van Baarle en de Fransche gastarbeider La Porte moeten zijn, waarbij Kuss en Kelderman gespaard worden voor wanneer het er in de bergen echt op aan komt. Van Aert is dit jaar meer een blok aan het been dan een toevoeging. Stel je toch voor dat Geesink… nou ja, commerciële belangen en loonstrookjes wegen natuurlijk ook zwaar.

Voor de tweede dag op rij loodste Van der Poel de Belg Jasper Philipsen op fenomenale wijze naar ritwinst. Tweede sprintzege op een rij voor Alpecin-Deceuninck, al zag de wedstrijdjury ook onregelmatigheden tijdens de lead-out van Van der Poel. De Nederlander gaf, toen hij met Philipsen in zijn zog oprukte naar voren, een duwtje aan Biniam Girmay, die gewoon te langzaam en eenvoudigweg in de weg reed van de snellere mannen. Het Resultaat: de Nederlander wordt door de jury teruggezet van de 16de naar de 22ste plaats - de laatste plek in het sprinters groepje - en krijgt een boete van 500 Zwitserse frank (zo’n 511 euro) opgelegd. Van der Poel verliest zo ook 13 punten in het puntenklassementen. “Ik had het wel verwacht”, vertelde hij ‘s avonds nog bij Vive le Vélo op Sporza. “Ik vond het wel meevallen, Biniam Girmay ook. Dat zei hij me achteraf. Ik ben de laatste die iemand in gevaar wil brengen. Ik vind ook dat ik niet veel fout doe met die duw, maar anderen mogen daar gerust een andere mening over hebben.”

Ja, daar leest u me wat, beste wielerliefhebbers. Ook uw onraadreporter verslind de napraatprogramma’s.  Vive le Vélo, de directe analyse op Eurosport DE en natuurlijk de avondetappe, de invalshoek van wie er ook als specialist in de “Oranje Zomer” op de barkruk zit komt mij niet ter oren, de beslissing om daar geen tijd aan te verspelen was snel genomen. Van der Poel was overigens niet de enige die bestraft werd door de wedstrijdjury. Phil Bauhaus, de Duitse sprinter van Bahrain-Victorious, kreeg eveneens een boete en puntenaftrek en ook nog eens 30 seconden straftijd in het algemene klassement. Hij hinderde een andere renner tijdens zijn sprint. Zijn derde plaats in de uitslag van de rit behoudt Bauhaus wél. Natuurlijk totaal onterecht volgens Jens Voigt, die vanaf de motor commentaar geeft voor onze Duitse vrienden.

De vierde etappe van deze Tour de France was bij momenten slaapverwekkend, jawel, de siësta van uw verslaggever werd daarom ook bruut onderbroken door het live verslag van het “vragen uurtje” in het Haagse parlement, al was het maar om in een toestand van matig bewustzijn te blijven. Verontrustend zijn wel de “klein bier” discussies in het overgereguleerde landje met grootheidswaanzin. Vooral debatteren over onzin onderwerpen op basis van slecht uitgevoerde eenrichtingsonderzoeken, die tenslotte altijd leiden tot maatregelen die de heren en dames van de coalitie op het pluche houden. Alles wat lekker is veroorzaakt kanker, alles wat door de grootverdieners wordt geproduceerd schijnbaar niet. Opvallend is wel dat in het Portugese gehucht, waarin uw reporter zijn domicilie heeft, al die welvaart ziektes weinig voorkomen terwijl er elke dag wijn wordt geconsumeerd, er met echte boter en olijfolie wordt gekookt en gebraden, er tot op hoge leeftijd nog een sigaretje wordt opgestoken, vlees nog een flink vetrandje heeft en het pensioengerechtigde Hollandsche stel, wonend op de eenzame heuvel, als jongelui worden aangesproken door de, vooral 80 en 90 jarige, nog altijd hardwerkende boeren echtparen waaruit de populatie van het dorp nu eenmaal bestaat.

Genoeg, Karel Kettingkast, terug naar de etappe van vandaag want de finale was, in tegenstelling tot de rest van de dag, zeer chaotisch. Op het racecircuit in Nogaro werd het peloton, in aanloop naar de eindsprint, opgeschrikt door meerdere valpartijen. Zo gingen onder meer Fabio Jakobsen, Jacopo Guarnieri en Luis Léon Sánchez tegen de grond. De schade bij Jakobsen lijkt op het eerste gezicht mee te vallen, maar voor Guarnieri en Sánchez is er minder goed nieuws. De Italiaan brak zijn sleutelbeen en rib, Sánchez heeft een breuk opgelopen in zijn linker sleutelbeen. De Tour de France moet het dus met weer twee renners minder doen.

We mogen toch hopelijk vuurwerk verwachten in de eerste Pyreneeënrit. Vooral de Col de Marie Blanque is dermate steil, dat niemand zich kan verstoppen. Ook de klassementsrenners niet. UAE Emirates, de ploeg van klassementsleider Adam Yates én Tourpretendent Tadej Pogacar, zal het geen ramp vinden om het geel kwijt te raken. Zo kunnen ze hun manschappen wat sparen. Jumbo-Visma heeft er ook niet per se baat bij dat de favorieten om de dagzege vechten, want als het in Laruns op een sprint aankomt tussen de toppers, is de kans groot dat Pogacar aan het langste einde trekt – en weer wat bonificatieseconden meesnoept. En de andere teams? Die weten dat het sowieso moeilijk wordt om Pogacar en Vingegaard af te troeven in een rechtstreeks duel. Het lijkt woensdag prima koersweer te worden in Zuid-Frankrijk. Het kwik stijgt tot zo’n 23 graden en de zon laat zich regelmatig zien, meldt Weeronline, terwijl ze voor de omgeving van uw reporter al dagen de code oranje niet naar beneden kunnen bijstellen. Welnu, we gaan ons weer voorbereiden op een lange middag bankhangen, veel plezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten