Etappe 13: Over Quatorze juillet, fatale gebeurtenissen, abandon gevalletjes en de Col du Grand Colombier.

Terwijl de Grunninger Polizei zich een weg baande door, een tot doolhof omgevormd, maisveld, even buiten Midwolde, opzoek naar een zich verschuilende verdachte waarvan op dat moment nog geen enkel idee bleek te zijn waar de voortvluchtige man zich schuldig aan had gemaakt, ontwaakten de Franschen met de vooruitzichten op de feestelijkheden behorende bij de viering van Quatorze juillet. Tegelijkertijd dat een groepje gele hesjes dragende boze burgers een enorme guillotine installeerden op de parkeerplaats van de plaatselijke Carrefour in Artemare – ver genoeg van de route naar de Col du Grand Colombier om uit het zicht van Tour camera’s te blijven – werd na ongeveer een half uur kat en muis spelen in het maïsveld de verdachte waarvan niet bekend is wat hij op z’n kerfstok heeft,  door twee agentes overmeesterd en in de boeien geslagen. Voor de Franschen zijn alle kleine gebeurtenissen gedenkwaardig als ze op de veertiende Juli gebeurt zijn, en dat geldt natuurlijk ook voor de wielerlefhebbers die de Tour de France volgen.

Weet u het nog? Kunt u zich die beelden nog herinneren, beste Tourgazet Plagiato lezers, van die 14de  juli in 2016?  Voor de Franschen eindigde die dag in verslagenheid na de aanslag in Nice waarbij 86 mensen om het leven kwamen, maar voor de Tourvolgers was het ook de dag van Chris Froome die rennend de Mont Ventoux op ging. Dat Thomas De Gendt die dag de rit won na een duel met Serge Pauwels, weten weinigen nog, daarvoor waren de epische beelden van een gele trui drager zonder fiets te bizar.

Terwijl uw onraadreporter twee van zijn favoriete renners – de Portugees Oliveira en de Nederlander Teunissen - samen met nog twee andere renners de achtervolging ziet inzetten op een kopgroepje van 6 renners, wordt op het tweede scherm vermeld dat de vrouw die nog maar kort geleden trots de vernietiging van het Nederlandse pensioenstelsel aankondigde, Carola Schouten, ook het politieke bijltje er bij neer gooit. Da’s dan 1,2,3,4 abandon gevalletjes en de aftocht van de ploegbaas wiens tactiek het was om slechts enkele broodheren te bevoordelen in de hoop dat de marktwerking wel wat druppeltjes in de lege bidons van het knechtenvolk zou verspillen.

De mannen van UAE reden de hele dag hard op kop en gaven de ruime kopgroep niet meer dan vier minuten voorsprong. Voor sommige commentatoren was duidelijk: Tadej Pogacar mikte op ritwinst. Op de eerste beklimming, de ongecategoriseerde Col de la Lèbe, werd het verschil niet gemaakt. Op de een of andere manier bleef het tempo in de kopgroep gelijk aan die in het peloton. Voor sprinter Caleb Ewan was de gedachte aan de klim die komen zou zo verontrustend dat de Australiër eenmaal helemaal geïsoleerd met tien minuten achterstand afstapte.

Op de flanken van de Colombier ontpopte zich Van Gils, Pacher, Shaw, Mohoric en Tejada als de beste klimmers van de groep, maar plotseling (en echt plotseling voor de commentatoren en toeschouwers die het spektakel via TV of monitor volgde) keerde zomaar uit het onwaarschijnlijke niets Kwiatkowski terug, en de Pool liet de andere vluchters meteen genadeloos achter. In het peloton moesten zich, bewust of bij gebrek aan animo, Van Aert, Benoot en Kelderman al snel terug laten zakken. Vingegaard leek geen andere keus te hebben dan zich steevast in het wiel van Pogacar te bijten. De sterke UAE trein bepaalde voortdurend het tempo, maar dichter bij Kwiatkowski geraken lukte niet. Pogacar sprintte uiteindelijk nog wel naar de laatste 4 bonus seconden op de meet met nog een paar seconden voorsprong op de Deen in Nederlandsche dienst.

Het is nog maar een maand geleden dat Gino Mäder overleed aan de gevolgen van zijn zware crash in de koninginnenrit van de Ronde van Zwitserland. Woensdag werd de wielerwereld opnieuw in rouw gedompeld. De amper 25-jarige Connor Lambert liet het leven na een aanrijding met een vrachtwagen. Het voorval vond plaats in Molenbaix, een dorp in de provincie Henegouwen. Lambert was in België aanwezig om het juniorenteam van XSpeed United te coachen. Sporten, wielrennen, hardrijden met skeelers, allemaal bezigheden die gevaren met zich mee brengen op de openbare weg, ook tijdens de vele trainingsuren en helaas zijn er voorbeelden te over waar het heel slecht of zelfs fataal afliep.

Uw verslaggever wilde nog wat gal stuwen over prestaties en de daarbij behorende beloningen. Over hoe ridicuul het 3 jarig miljoenencontract van Chris Froome is gezien de tegenprestaties die hij daarvoor kan (of wenst) te leveren. De verdieping gaat op deze dag voor een ophanden zijnde Alpen etappe, wat ver om minutieus uit de vogelen. Maar 5 miljoen “loon” waar geen enkele (sportieve, commerciële of public relations achtige) prestatie tegenoverstaat, ondanks dat het een in te calculeren risico was voor De Israel-Premier Ploeg toen ze de, in 2019 zwaargewonde Froome ten gevolge van een harde val in de Dauphiné, een contract aan boden, is misschien zelfs immoreel. Ja, uw onraadreporter wilde de vergelijking maken met al die terugtredende politici, die ook al vooruit een fantastisch financieel contract aangeboden krijgen, terwijl er van ervaring of uitkomst van hun bestuurlijke kwaliteiten in de verre verte op voorhand geen resultaat te zien is. In de praktijk van alledag krijg je betaald als je geleverd hebt, maar zodra de arbeidsovereenkomsten in een rijkelijk hoger segment belanden wordt de bewijslast omgekeerd en de bonussen op voorhand vastgesteld, ongeacht het resultaat. De veel te warme nachtelijke uren waarin uw verslaggever een samenhangende combinatie van toetsen probeert in te tikken, maakt loom en geeft geen ruimte voor verdere specificaties van het de ongehoord troeblerende gedachten. Morgen, of liever straks voor als u dit in de vroege ochtenduren leest, weer een spannende etappe. Misschien wel een dag van de waarheid, wordt het de Deen of de Sloveen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten