Van Livarot naar Fougères, de prille vriendschap is voorbij

Ahwel beste Tourvrienden, een prille vriendschap is voorbij. Het is laat geworden de afgelopen nacht. De discussie werd enigszins onaangenaam met de dames. Jawel, het pruiken mysterie is opgelost, ze zijn incognito om de mening van de vakantiegangers over het reizen door Europa te peilen. De simpele conclusie van de twee, die zoals ik nu weet,  prinsesjes uit de harem van Alexander de Preekliberaal, we hebben nog te veel personeel op de campings, in Frankrijk hebben de personeelsleden te veel rechten en krijgen te veel betaald. Vooral die Campings Municipal is een doorn in het oog, "Communisme!" schreeuwde Stientje zelfs op een gegeven moment.

Uw onraadreporter heeft meer met de opvattingen van Nick Hanauer, een stinkrijke Amerikaan, eentje met enig verstand van geld verdienen, veel geld verdienen. Ik kon het niet laten om de dames te dwingen dit (voor de duidelijkheid bijgevoegde "Ted Talk") filmpje te bekijken. Helaas, hun hersentjes zijn al zo verneukt door die imitatie Napoleon in Den Haag, dat er geen enkel sociaal gevoel meer te bespeuren valt. Nee, de dametjes hebben een goede vaste baan, een goede afvloeiingsregeling in het vooruitzicht en geen enkel idee wat al hun feodale uitgangspunten te weeg brengen bij het normale "klootjesvolk".

 

Ik heb vanmorgen dus geen ontbijtje gehad, geen visioenen met schaars geklede nimfen en omdat mevrouw Kettingkast aan alles behalve een ding had gedacht, toen ze de auto inpakte, namelijk een reserve gas busje, ook geen hete koffie! Via het internet heb ik me een "Cocosweet" op een camping in Guillac weten te reserveren. Het valt nog niet mee in het hoogseizoen, en zeker niet als de Tour in de buurt is, om aan een overnachtingsplek te geraken.

Tijdens m'n gedwaal door het Franschen landschap passeerde ik Saint-Méen-le-Grand. "Nou en?", zult u denken. Maar een echte liefhebber met een beetje historisch besef van de Tour de France weet natuurlijk waar uw verslaggever z'n koffie pauze heeft ingelast. Natuurlijk! Het Tous à vélo avec Louison Bobet Museum!



Nou, de poppekes zijn weer aan het dansen rond de stimulerende middelen, nee, geen goedje waar je echt sneller van gaat rijden, maar je wordt er waarschijnlijk wel vrolijker van. Luca Paolini is positief getest op het gebruik van cocaïne. De Italiaan van Katusha is op 7 juli, tijdens de Tour, betrapt. Hij is voorlopig geschorst door de UCI en mag dus niet verder rijden op de Franschen wegen. Cocaïne (dat om een of andere onduidelijke reden op de dopinglijst staat) is niet verboden buiten competitie, maar omdat de cocaïne is gevonden tijdens de Tour de France, geldt het toch een positieve test. Paolini mag in beroep gaan en de B-staal aanvragen, maar kan de race niet voortzetten. Zo zie je maar, het peloton lijkt wel een afspiegeling van de huidige samenleving.

Naast dat Cavendish voor het eerst een sprint wist te winnen en er eigenlijk over de etappe van vandaag niet veel meer te vertellen is dan dat Geesink wederom als eerste Nederlander over de streep kwam, en dat hij samen met Contador nog even op de bibs heeft gelegen voor de echte start vanmorgen.  In Italie gaat het even ander met de Nederlandse wielertalenten. Lucinda Brand (Rabobank-Liv) heeft de smaak te pakken. Na winst in de derde etappe naar Mantova, won de Nederlandse vandaag ook de zevende rit in de Giro Rosa. Brand kwam in Loano solo aan de meet, voor Megan Guarnier (Boels-Dolmans) en Ashleigh Moolman (Bigla).

Naast het telkens terugkerende fenomeen doping is ook een ander verwerpelijk gedrag het wielerwereldje binnengedrongen. MTN-Qhubeka heeft namenlijk een klacht ingediend bij wielerunie UCI, na een incident tijdens de Ronde van Oostenrijk. Natnael Berhane werd door CCC-renner Branislau Samoilau uitgescholden, waarbij de Wit-Rus zich uitdrukte in racistisch taalgebruik.

Berhane gaf aan dat Samoilau ‘fuck you, nigger’ naar hem riep. MTN-Qhubeka wilde vervolgens dat laatstgenoemde uit koers gehaald werd. “Sommige renners, gelukkig is het een minderheid, hebben een probleem met onze aanwezigheid”, liet de Afrikaanse ploeg weten. Vorig jaar kreeg de Tour de France te maken met een vergelijkbaar incident; toen werd Michael Albasini (Orica-GreenEDGE) beschuldigd van racistisch taalgebruik richting Europcar-renner Kévin Reza.


De camping waarop uw onraadreporter zich heeft genesteld is gelegen in het Pays d'Oust op Brocéliande in de Morbihan in het zuiden van Bretagne in de gemeente Guillac, om precies te zijn in het kleine dorpje Brancillet slechts 2 km van de middeleeuwse stad van  Josselin met zijn imposante kasteel. Ah ja, ik ben u nog een uitleg verschuldigd.  Zo'n Cocosweet is een nieuw concept dat comfort, moderniteit en kamperen combineert. Zeg maar een mengelmoes van tent en mobiel huis, dus het comfort van een echt bed, ruime keuken en woonkamer, maar het blijft kamperen, dus voor de douches en toiletten blijft de de geest van het kamperen bestaan en moet je nog steeds met handdoek, tandenborstel en zoeklicht naar de hokjes.

Morgen is er dus een Bretons feestje. Voor de twaalfde keer in de Tour geschiedenis vertrekken de renners vanuit Rennes. Vanaf daar voert de route ze door de groene velden van het schiereiland, dat misschien wel de meest wielergekke regio van heel Frankrijk is. Grote vedetten als Lucien Petit-Breton (2x Tourwinst), Louison Bobet (3x Tourwinst) en Bernard Hinault (5x Tourwinst) zijn rasechte Bretoenen. Wielrennen is hier geen sport maar een religie met alle rituelen, duivelsstreken, biechtgeheimen, vergiffenis en uiteindelijk absolutie. We zullen zien wat de dag gaat brengen. Voor nu Bon Noite vanuit een eenzame cocosweet op camping Des Cerisiers!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten