22 Juli Alpe d'Huez en een Noors eiland

Jawel, weer een ochtend editie op de dag na de etappe en de nacht die daar opvolgde. Uw reporter was pas om 5 uur vanmorgen terug in het hotel en het feit dat u nu toch een Tourgazet kunt lezen komt slechts door het grote plichtsbesef van ondergetekende, en de dreiging met ontslag van de redactie in Lissabon. Gisteren meldde ik u, onder aan de Alpe d'Huez te staan, met een camper geparkeerd tegen de bumper van de Panda. Wel, aan die situatie veranderde niets tot drie uur vannacht.
Hoe vriendelijk mijn bejaarde mede-toeschouwers ook waren, en ondanks de lekkere koffie, appeltaart en flesjes Grolsch, hebben ze er wel voor gezorgd dat uw verslaggever vast stond. Met een tomeloze energie waren ze naar bocht zeven gewandeld, maar de route terug heeft dus tot laat in de nacht geduurd. Hoe de etappe is verlopen heeft u allen kunnen aanschouwen, hetzij live omdat u daar ook was, hetzij via de diverse televisie uitzendingen.

Na een korte maar memorabele Alpentocht heeft de Fransman Pierre Rolland dus op L'Alpe d'Huez gewonnen. Alberto Contador, die de rit met twee prachtige offensieve uitingen animeerde, werd uiteindelijk pas derde achter Samuel Sanchez. Andy Schleck veroverde dan wel de gele trui, maar het was Cadel Evans die de beste zaak deed en vandaag vanuit de meest gunstige positie naar de tijdrit over 42 km in en rond Grenoble trekt, waarin de Aussie met amper 57" achterstand op Andy Schleck start. Broer Fränk staat er nog er nog tussen, amper vier seconden voor Evans. Een nieuwe tijdritthriller op de voorlaatste dag dus.

Thomas De Gendt verbaasde nog maar eens de wielerwereld door met de favorieten te finishen en als zesde over de meet te bollen. Pierre Rolland deed de Fransen twee dagen voor het einde dan toch juichen met de eerste ritzege in deze Tour, een kwarteeuw na de zege van Bernard Hinault op de Alpe. Rolland liet zijn zwalpende kopman Thomas Voeckler achter op de Galibier. Die verloor na bijna twee weken de gele trui, maar Rolland nam de fakkel schitterend over met het veroveren van niet enkel de ritzege, maar ook van de witte trui. De jonge Fransman pokerde slim en maakte van zijn parcourskennis gebruik om de Spanjaarden Contador en Sanchez te vloeren.

Alberto Contador, die zichzelf al niet meer tot de kandidaat-winnaars rekende, won dan wel niet, maar de Spanjaard heeft van de laatste bergrit in de Tour naar Alpe-d'Huez een sensationeel kijkstuk gemaakt. Nadat een erg vroeg offensief over het tweeluik Télégraphe-Galibier werd geneutraliseerd door Evans, zette 'El Pistolero' weer aan op de slotklim naar de legendarische Alpe. Nu moest Andy Schleck passen en kon Cadel Evans gewoon meesluipen in het wiel van de jongste Schleck die in de tang zat. Contador reed op en over Rolland, die slim zijn eigen tempo zocht en aanpikte bij tegenaanvaller Sanchez. In de slotkilometers kwamen Sanchez en Rolland eerst bij de moegestreden Contador en schoot de jonge Fransman nog knap weg van de twee Spanjaarden.

Eerder was ook Contador al gegaan op de Télégraphe. Andy Schleck kon als enige van de favorieten het moordende tempo van de herboren Contador volgen op het tweeluik Télégraphe-Galibier. Fränk Schleck moest er al snel af, Evans en Voeckler konden aanvankelijk volgen tot Evans toch afhaakte en dan ook nog van fiets moest wisselen. Daardoor zat Voeckler in een kilometerslange 'chasse patate' die wel heel moedig leek, maar op de lastigste stroken van de Galibier moest een zwaar gefrustreerde Voeckler passen. Voeckler werd achtergelaten door de groep Evans, die alle zeilen bijzette om de situatie nog te keren, zowel op de Galibier als in de lange afzink. Op 25 km van de finish was alles te herdoen, toen Evans ook weer aansloot voorin. Met de hulp van vier ploegmaats keerde gele trui Voeckler (even) terug aan de voet van L'Alpe-d'Huez. Meteen zette Contador weer aan en nu was de Spaanse drievoudige winnaar wel weg. De tactisch uitgekookte Evans controleerde in het wiel van Andy Schleck. Voeckler stond weer geparkeerd. Evans ging met de Schlecks mee naar de top en kan na een pak ereplaatsen morgen in Grenoble toch voor zijn eerste Tourzege gaan. Net als eergisteren liep een grote groep met groene trui Cavendish te laat binnen.

Alberto Contador beleeft niet meteen zijn gelukkigste Tour. Na een val op de eerste dag, knieperikelen en zijn inzinking op de Galibier gisteren, kwam 'El Pistolero' tot overmaat van ramp heel wat naar volk tegen op de flanken van de Alpe, zoals een 'chirurg', die op een rake Spaanse vuistslag werd getrakteerd.













Terwijl de menigte stomdronken en met de meest waanzinnige uitdossingen op de flanken van de Alpe d'Huez zich uit leefden, kwamen via de laptop van uw verslaggever de eerste beelden binnen uit Oslo. Bij een schietpartij op een jongerenkamp op het Noorse eilandje Utoya zijn gisteren zeker 84 doden gevallen en verwacht wordt dat dat aantal nog verder oploopt. Eén man is gearresteerd en wordt verdacht van de schietpartij én de bomexplosie. De schietpartij volgde gisteren op een bomexplosie in de Noorse hoofdstad Oslo, waarbij (voor zover nu bevestigd) zeven mensen om het leven kwamen. Een 32-jarige man uit Noorwegen is gearresteerd. Hij zou rechtsextremist en islamcriticus zijn. Er werden ook onontplofte explosieven gevonden op het eiland.

Natuurlijk bleef uw reporter de livestream van de Tour volgen, maar de gebeelden uit Noorwegen waren te schokkerend om niet af en toe tussendoor het laatste nieuws te volgen. Bij het opsterten van de Laptop vanmorgen kwam er meer informatie binnen, en of er nu een Nederlands succes in de tour te vieren valt of niet wordt opeens onbelangrijk, het is maar wielrennen. Een 16-jarige die de schietpartij overleefde, vertelt wat er precies gebeurde:
“We hadden ons verzameld in het hoofdgebouw om over de gebeurtenissen in Oslo te praten, toen we plotseling schoten hoorden. We dachten eerst dat het niets was, maar toen begon iedereen te rennen. Ik zag een man verkleed als agent, met oordoppen in. Hij zei dat hij iedereen wilde verzamelen en begon toen op mensen te schieten. We renden naar het strand en begonnen te zwemmen.”

Volgens de getuige bleef de dader schieten op mensen die het water in gevlucht waren, terwijl anderen het bos in renden of in gebouwen schuilden. Hij zou dertig minuten vrij spel hebben gehad voordat de eerste hulpdiensten arriveerden. Het aantal doden zou nog verder kunnen oplopen, omdat veel slachtoffers nog in kritieke toestand verkeren. Hulpdiensten zoeken nog steeds naar lichamen in het water.

Bij de bomexplosie in Oslo, eerder op de dag, werden overheidsgebouwen beschadigd. De Noorse premier Jens Stoltenberg was niet aanwezig op het moment van de explosie. Er vielen zeker zeven doden en een aantal andere mensen raakte zeer ernstig gewond. Vier van de zeven dodelijke slachtoffers zijn inmiddels geïdentificeerd. Een motief van de dader is nog niet bekend, maar aangenomen wordt dat de twee gebeurtenissen met elkaar te maken hebben omdat ze beiden gericht waren op de regeringspartij van premier Stoltenberg. Hij zou eigenlijk vandaag aanwezig zijn op de bijeenkomst op het eiland.

Volgens de Noorse krant VG is de arrestant Anders Behring Breivik geen bekende van de politie en is hij alleen beboet voor een aantal verkeersovertredingen. Hij wordt in verband gebracht met rechtsextremisme en publiceerde op internet veelvuldig kritisch over de islam. Hij zou in 2009 het bedrijf GeoFrame hebben opgericht, een bedrijf dat zich naar eigen zeggen bezighoudt met de teelt van groenten, wortels en knollen. Bedrijven in deze sector hebben toegang tot grote hoeveelheden kunstmest, waar explosieve stoffen in zitten die gebruikt kunnen worden bij de fabricatie van bommen.

Van de verdachte dook vannacht ook zijn vermoedelijke Facebookpagina op, maar die werd later geblokkeerd. Hij gaf op zijn profiel aan een conservatieve christen te zijn en plaatste vooral YouTube-muziekvideo’s. Ook circuleert er een Twitteraccount van de arrestant op internet, waar één tweet van 17 juli dit jaar op te vinden is.
Daarin zou hij de beroemde filosoof John Stuart Mill citeren: “One person with a belief is equal to the force of 100 000 who have only interests.”

De politie van Oslo zei tijdens de persconferentie van vanmorgen dat de verdachte, afgaande op wat hij online plaatste, een rechts georiënteerde Christenfundamentalist genoemd kan worden. Het appartement van de verdachte werd gisteravond onderzocht, liet de Noorse politie weten. Een bron binnen de politie zei dat de gebeurtenissen “vermoedelijk niet gelinkt zijn aan welke terroristische organisatie dan ook. Dit lijkt op het werk van één gek. Dit is meer het Oklahoma City van Noorwegen dan het 9/11 van Noorwegen.” Oklahoma City was in april 1995 het doelwit van een bomaanslag door de Amerikaan met anti-regeringsmotieven Timothy McVeigh, waarbij 168 mensen omkwamen.

Uw verslaggever gaat zo als ieder jaar weer terug naar Portugal om te genieten van zijn emigrantenstatus en natuurlijk om weer samen te zijn met Mevr.Kettingkast-Sputterbret. Hij zal proberen de Panda veilig en ongeschonden via de Fransche en Spaanse wegen naar huis te navigeren. Waar de andere journalisten meereizen naar Parijs, is de afstand voor uw verslaggever te groot om slechts verslag te doen van een ceremonie die net zo goed via de TV gevolgd kan worden. Natuurlijk is er nog vandaag. De beslissing dit jaar in de Tour de France valt vandaag in de afsluitende tijdrit in Grenoble. Andy Schleck begint dan wel in het geel, maar ook zijn broer Frank en vooral Cadel Evans staan nog binnen de minuut. Het is deze rit dus niet alleen de vraag wie de ritoverwinning pakt, maar ook wie het eindklassement in de Ronde van Frankrijk binnenhaalt.

Start en finish van de rit tegen de klok is in Grenoble. Vanuit de stad wordt zuidwaarts gereden richting Vizille, waarna een lus iets oostelijker terug richting wordt gereden. Start en finish liggen maar een paar honderd meter uit elkaar. Ook opvallend is dat deze tijdrit een exacte kopie is van die in het Criterium du Dauphiné van dit jaar. Het parcours is niet geheel vlak. In het begin licht er een klimmetje naar Brié-et-Angonnes na negen kilometer. Iets verder ligt er de klim naar Saint-Martin-d’Uriage na 27.5 kilometer. Onderweg liggen twee tijdmetingen, na 15 kilometer in Vizille en na 27.5 kilometer in Saint-Martin-d’Uriage. De laatste kilometers van de rit zijn wel zo goed als vlak.

We zullen aan het eind van de middag zien, wie de Tour van 2011 heeft gewonnen, of niet natuurlijk. Ik kan me zo voorstellen dat er bij een verschil van slechts een paar seconden nog wel strijd kan zijn op de laatste dag, ook al is dat ongebruikelijk. Voor nu wens ik u een prettige TV-middag, of anders een productieve zaterdag in de tuin of zo......

Karel Kettingkast

Geen opmerkingen:

Een reactie posten