Etappe 2; Relaxed ontwaken, de spanning kwam en resulteerde in een 2e Franse overwinning.

Zondagmorgen, normaliter een dagdeel dat weinig om het lijf heeft, letterlijk, in huize Kettingkast. Airconditioning is gewoon een verspilling van energie naar onze overtuiging, je past het ritme, de ouderdom verhullende kledij en de inspanningen aan, aan de temperatuur. Daar komt bij dat de, bijna 1 meter dikke, muren en de luiken voor de ramen, de hitte buiten houden. Ja, het is dus donker binnen. Met een kop koffie stommelt uw onraadreporter op blote voeten over de koele plavuizen naar het data centrum van de Tourgazet Plagiato, om zich te informeren over de analyses en commentaren die wereldwijd gepubliceerd worden. Terwijl de trouwe viervoeter haar ontbijt nuttigt, Mevr. Kettingkast Sputterbret de dageraad nog even uitstelt, concludeert uw verslaggever dat krantenkoppen in de sport katernen niet gaan over de winnaar van de gisteren gereden etappe, maar over de prestaties van de jonge Nederlander Frank van den Broek. Natuurlijk overschaduwd het verlies van Italië op het EK voetbal al het andere nieuws. 

Het achterliggende euvel in de Tour en de daardoor soms bleke prestaties van sommige renners is natuurlijk de Covid loterij. Neem nou zo'n renners als Gaudu, twee jaar geleden nog vierde in het algemeen klassement, die futloos in de ronde rijdt, of Sepp Kuss, die niet eens kan deelnemen, en dat allemaal  van een coronabesmetting. Hoe sneu ook, maar ook Groupama-FDJ had die moeilijke beslissing moeten nemen en een renner die volgens eigen zeggen nog niet geheel hersteld is van een covid infectie, niet op te stellen in het team. Je zou denken dat gezondheid toch het belangrijkste is voor een carriere die hopelijk langer duurt dan een deelname aan de Tour van 2024. 

Terwijl de commentator van de NOS even zijn plaats achter de microfoon verliet, opzoek naar een roerstaafje voor zijn gesuikerde Italiaanse koffie, reden de renners achter de auto van de Tour directeur langs de zout pannen van Cesenatico. Hoe goed al het carbon en aluminium daar tegen bestand is, uw verslaggever heeft geen idee. De eerste gedachte na dat de gele vlag wapperde als teken om de strijd aan te vangen, was waarom v.d. Poel? Hij is gezien de prestatie van gisteren nog ver van volle sterkte, en dan toch proberen met de eerste groep een avontuur aan te gaan, leek geen doordachte actie. Al snel waaierde het peloton breed uit, met een groepje aanvallers waaronder twee Nederlanders, een paar honderd meter vooruit. Met een onvervalste chasse patat van Matthews en Van Moer, leek het koersverloop, bij het passeren van een verlaten pretpark, voor enkele uren wel vergrendeld.

Met nog 152 kilometer te gaan worden Van Moer en Matthews pas opgepikt door het peloton. Het duo had dus tevergeefs een veertigtal kilometer krachten verspilt. Een nodeloze inspanning die niet zonder gevolgen blijft voor de energie voorraad. Ook was het nog even schrikken langs de kant van de weg, waar een vrouw haar smartphone boven om het passerende peloton probeerde te liften om te filmen. De domme, niet oplettende, gans kwam in contact met één van de renners en liet haar smartphone vallen. Gelukkig kwam iedereen met de schrik vrij. Wat later liep het niet zo goed af. 

Op een kleine negentig kilometer van de finish ging de Belg van Aert onderuit, samen met onder meer Matteo Jorgenson en Laurens De Plus. De val gebeurde net voor de tussensprint, halverwege de rit. De drie gevallen renners zaten achterin het peloton. Van Aert scheurde bij de val zijn broek en liep een schaafwond op aan zijn rechterzijde. Hij stak echter meteen zijn duim op, ten teken dat er niets ernstigs aan de hand was. De impact bij De Plus was groter. De renner van INEOS Grenadiers had meerdere schaafwonden. Dat gold ook voor Matteo Jorgenson, die vooral zijn elleboog bezeerd leek te hebben, maar in de finale kon hij gewoon z'n inspanningen leveren.

De kogroep die op sommige momenten zelfs een voorsprong had van 10 minuten, moest in de finale nog twee keer een lokale ronde van 18,4 kilometer afleggen. Uw verslaggever is geen fan van herhalende rondjes, maar deze was wel speciaal! Op dit circuit was de San Luca (1,9 km à 10,6%) – bekend van de Giro dell’Emilia – de scherprechter. Meteen daarna volgde ook nog de klim naar Monte Albano (1 km à 5,4%).Vanaf de top van deze laatste helling was het nog zo’n tien kilometer tot de streep. Na de nodige schermutselingen waarbij ook landgenoot Teunissen in het geweld ten onder ging, was het Nelson Oliviera die ervandoor knalde. Enkel Vauquelin en Abrahamsen, die al de hele dag als eerste boven kwam als er bolletjes punten te behalen waren, konden nog oversteken. De Fransman Vauquelin kreeg vleugels en viel bij de tweede beklimming aan de voet meteen aan. Oliviera en Abrahamsen konden niet volgen. Vauquelin kwam als eerste over de top van de San Luca en viel nadien niet meer stil. De Fransman soleerde zo op straffe wijze naar de zege in Bologna. Abrahamsen was teruggezakt in het achtervolgende groepje, maar reed nadien toch weer weg, naar plek twee. De Noor pakte zo ook, naast de bolletjes trui en de 1500 euro tijdens de tussensprint, het groen. 

Pogacar besloot nog een aanval in te zetten en ondanks alle onzekerheid was Vingegaard de enige die kon pareren. De twee reden samen door en pakten voorsprong op de achtervolgers. Eenmaal beneden, hadden ze driekwart minuut op het groepje met gele truidrager Romain Bardet en Primoz Roglic. De Belg Remco Evenepoel en Richard Carapaz zaten een stuk dichter, op zo’n vijftien tellen van Vingegaard en Pogacar. In de slotkilometer wisten Evenepoelen Carapaz nog aan te sluiten. 

Het geel ging naar Pogacar, ondanks dat hij niet echt meer mee sprintte. De Sloveen staat in dezelfde tijd als Evenepoel, Vingegaard en Carapaz, maar het totaal van zijn uitslagen over de eerste twee dagen is beter dan dat van zijn concurrenten, waar door hij nu al vroeg in de Tour de lasten van de gele trui moet dragen. Uw reporter heeft vooral het laatste uur genoten van een middagje Tour de France. Morgen lijkt het minder hectisch te worden, maar wie weet, behaalde resultaten in het verleden bieden geen garantie voor een massasprint morgen! We gaan het bezien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten