Etappe 1 De een z'n brood.....een Nederlandse Gele Trui!

Wat een dag beste vrienden van de velo. Uw onraadreporter en zijn tekenares waren al om 4 uur vanmorgen present om zich met de taxi van Ben’s Taxi dienst uit Edingen, naar Muur van Geraardsbergen te laten vervoeren. Mocht u ooit een betrouwbare taxi chauffeur nodig hebben, als EU afgezant, die alle adresjes van genoegen weet te vinden, dan is Taxi Ben uw ideale partner! (je kunt hem bereiken via 0486 94 15 51) Waarom speciaal de eerste etappe van de Tour volgen op de flanken van Muur van Geraardsbergen zult u zich afvragen. Nu, wel, we zullen de komende Ronde moeten zoeken naar plaatsen daar waar de renners de minste kilometers per uur maken, omdat het schetsen van een situatie nu eenmaal wat tijd vergt!

Van het viertal dat vanaf de start vrijwillig voorop ging rijden, bleek Van Avermaet net iets slimmer en sneller dan Berhane, Würtz, Meurisse en won de eerste prijs die te vergeven was, de bolletjes trui. Dat met dat langzamer rijden viel onze tekenares van dienst zwaar tegen.

Meurisse pakte het puntje op de Bosberg dus hebben Van Avermaet en Meurisse evenveel punten maar doordat Van Avermaet de punten pakte op een klim in een hogere categorie is hij de bergkoning.

Nadat de menigte doorwaadbaar was geworden zijn we met ons snelle taxi meneerke terug gereden naar ons luxe verblijf. Intussen bleek Marianne Vos de tweede etappe in de Giro Rosa op haar naam te hebben geschreven. In de stijgende slotkilometer had de Brabantse haar concurrenten Annemiek van Vleuten en Lucinda Brand van de ritzege afgehouden. Opvallend mag het misschien niet zijn, maar zowel Van Avermaet als Vos rijden voor het team met de oranje shirts. Het voordeel van de moderne tijd is dat uw onraadreporter ten alle tijden de Nederlandsche televisie op zijn mobiele apparaat kan volgen. Waar ter wereld ook, de techniek van NordVPN zorgt ervoor dat alles na behoren functioneert. Echter na drie maal dezelfde quote “papier is geen asfalt” werd het tijd om over te schakelen op de beelden van de plaatselijke zender, waar we konden zien dat Peter Sagan de eerste tussensprint won en daarmee zijn ambitie voor de groene trui nog eens duidelijk maakte.

Terwijl mijn tekenares een onderhoud heeft met Sarah De Bie die, in cognito, in de kamer naast ons dacht te kunnen verblijven, terwijl ze haar stukjes schrijft voor een concurrerende krant, zien we dat met nog 50 kilometer te trappen ene Rossetto inmiddels 2 minuten voorsprong bij elkaar gereden heeft. Het dwong Lotto Soudal, BORA, Jumbo-Visma en Deceuninck om wat vaart in het peloton te maken. Omdat je als verslaggever nu eenmaal nooit zoveel informatie bij elkaar kunt vergaren als de vrouw van een renner laat ik onze Petra nog een paar wijnglazen vullen en proberen een hechtere vriendschap te smeden met de echtgenote van Wout van Aert. Voorlopig was haar enige journalistieke bijdrage dat ze gisteren nog een ijsje met haar man was gaan eten. Nu zijn team in de winnende “mood” is worden de lippen misschien ook wat losser!

Op het moment dat uw verslaggever eindelijk geconcentreerd voor het beeldscherm kon plaatsnemen voltooide vrijwel direct het voorval dat deze Touretappe tot een verloren en chagrijnig makende dag had kunnen maken. Lang leek een valpartij uit te blijven, maar in de laatste drie kilometer gebeurde het alsnog. Dylan Groenewegen lag erbij, maar Wout van Aert en Teunissen zaten voor de chaos. Peter Sagan leek nog even de sterkste maar Mike Teunissen drukte zijn wiel als eerste over de meet. 'Misschien zat de grootste concurrent wel in mijn ploeg' zei hij na afloop. 'Dit is niet normaal', reageerde Mikey, die het nog niet kon geloven. 'Ik klop al die mannen dan. Eigenlijk ben ik niet helemaal zeker, maar er staan zoveel mensen om me heen. Dan zal ik wel gewonnen hebben.' Stamelde hij. Teunissen is dus de eerste Nederlander in het geel in dertig jaar na Erik Breukink!

Groenewegen had er flink de pee in, bijna net zoveel als Melania Trump omdat in haar Sloveense geboortestad Sevnica vandaag een houten standbeeld van haar onthuld werd. Ze is, om het zwak uit te drukken, net zomin enthousiast als onze Dylan over het resultaat qua schaafwonden na de valpartij. Nu is er inderdaad veel verbeelding nodig om in het levensgrote houten standbeeld - met een kettingzaag uit een boom gehouwen - de contouren van het voormalige topmodel te ontwaren. “Vogelverschrikker”, is de meest gebruikte beschrijving op het internet voor het standbeeld van, een in een blauw pak gehulde, Melania.

Natuurlijk had de spurter van Team Jumbo-Visma dolgraag op het podium willen staan. De 1 z’n brood is de ander beschamend bloot, u kent het spreekwoord wel. Net zo trots als de Amerikaans kunstenaar Brad Downey - die de lokale artiest Ales ‘Maxi’ Zupevc inschakelde voor het snijwerk van het Melania beeld- was, stond Teunissen te stralen toen hij de gele trui door Eddy Merckx uitgereikt kreeg.

Niet iedereen kwam ongeschonden uit de strijd vandaag tussen Brussel en Brussel. Jakob Fuglsang kwam ten val en liep daarbij een blessure op aan zijn gezicht, en dan vooral bij zijn oog.

Volgens ploegbaas Alexander Vinokourov worden in het ziekenhuis hechtingen geplaatst.
Fuglsang (93ste in de daguitslag) verloor geen tijd in de finale, maar de teambaas vreest voor de ploegentijdrit van morgen. En dat, beste Tour volgers, gaan we zien. Uw onraadverslaggever en Petra zijn trouwe tekenende metgezel, die vandaag alle wensen overtroffen heeft qua gelijkenissen, zullen het geheel gadeslaan langs de kant van het parcours. We wensen u allen een gezellige zondagmiddag op de bank, met een biertje. Of dat je Jumbo winkelpashouders goed genoeg zijn als team om de gele trui te behouden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten