Etappe 14 en 15: Overwinningsdrang, frustraties, 18 kamers en een kloeke koning.

“We've got him”, kent U die uitdrukking, beste Tourgazetlezer? “We hebben hem”, een kreet vaak gebruikt na het slagen van een lang voorbereidde actie. Terwijl Thymen Arensman, na een indrukwekkende solo door de Pyreneeën de veertiende etappe van deze Tour won, en de Nederlandse verslaggevers, na een dag vol spanning, ook die uitdrukking gebruikte als chauvinistische claim, arresteerden Britse agenten - jaren nadat de Amerikanen hun “we've got him” momentje hadden met het vernietigen van Bin laden – de meest gevaarlijke terrorist op Engelse bodem. “We've got her” riep de commandant van de eenheid die zich exclusief bezighoud met de jacht op “domestic terrorists” die de lucratieve wapenleveranciers aan Israel op een staatsgevaarlijke wijze aan de kaak stellen.

Toen de 25-jarige Tourdebutant Arensman de held van de dag werd, door op zo'n 37 kilometer weg te demarreren uit de kopgroep en de klassementsmannen op achterstand hield tijdens de slotklim naar Luchon-Superbagnères, werd in Cornwall de 81-jarige terroriste Deborah Hinton overmeesterd door de Britse anti-terreur brigade. De aanklacht behelst het ophouden van een kartonnen bord met kritische woorden tegen de genocide in Gaza. Op het Alcatraz-achtige eiland van Premier Starmer is geweldloos demonstreren sinds enige tijd, medemogelijk gemaakt door Brexit, wettelijk een vorm van terrorisme. 

Volgens de figuren die zich schaamteloos uitgeven voor de “serve and protect” agenten in een politie uniform, overtraden de actievoerders de terrorismewetgeving, omdat ze zich publiekelijk tegen het pro-zionistische beleid van de regering uiten. Uw onraadreporter vindt het schandalig dat Hinton, een vrouw die is geridderd omdat ze zich decennia lang heeft ingezet voor de samenleving, nu opeens een ‘terrorist’ is. De taal wordt op z’n kop gezet. Het recht wordt op z’n kop gezet. Het vermoorden van kinderen is rechtvaardig. Proberen om dat te stoppen is terrorisme! Zoals wel vaker begeeft de regering van het Verenigd Koninkrijk zich aan de verkeerde kant van de geschiedenis.

Het was best wel spannend gisteren. Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard reden op de slotklim de restanten van de voormalige kopgroep voorbij, en de geletruidrager kwam, ruim een minuut na Arensman, als tweede over de streep, net voor Vingegaard. Arensman is de tweede Nederlander die een rit wint in deze Tour, na Mathieu van der Poel die in Boulogne-sur-Mer de tweede etappe op zijn naam schreef. Ook voegt hij zich bij een klein gezelschap Nederlanders die deze eeuw een bergetappe in de Tour wisten te winnen. Alleen Michael Boogerd (2002), Tom Dumoulin (2016) en Wout Poels (2023) gingen hem voor. 

Voor Remco Evenepoel werd het gisteren al snel te zwaar. Hij moest, net als twee dagen geleden, de klassementsmannen laten gaan. Ditmaal kon hij zich niet terug knokken, na overleg met zijn ploegleider in de auto gaf de leider van het jongerenklassement op. 

Ook Mattias Skjelmose verliet de Tour. Hij kwam vroeg in de etappe ten val, reed nog wel even door maar stapte toch af. Uw verslaggever had ook last van onverklaarbare vermoeidheid en besloot daarom de weekend etappes in een enkele bijdrage te becommentariëren.

Terwijl de rit vandaag van Muret naar Carcassonne weer energiek van start ging, opende Nicolette Kluijver de deuren van haar onlangs aangekochte hotel in Gambia. De 18 kamers, die waarschijnlijk vooral verhuurd gaan worden aan Nederlandse plattelandsvrouwen opzoek naar wat kwantitatief vleselijk plezier, bestiert ze samen met haar partner Milan Zolek, met wie ze, 

in navolging van ondergetekende en mevr. Kettingkast-Sputterbret die een plaatselijk voetbalteam van nieuwe materialen voorzagen, naar Gambia ging om kinderen aan schooluniformen te helpen, hetgeen Kluijver's cadeau voor haar veertigste verjaardag was. 

"Mij maak je niet blij met een tas of een ring", aldus Nicolette.Volgens het stel is het een uitdaging voor hen om een hotel in Gambia te openen, maar gezien de gebruikelijke clientèle in Gambia valt dat wel mee. Ook uw onraadreporter heeft jaren geleden onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om in het landje rond de rivierdelta een bestaan op te bouwen. 

De droom was een kleine winkel met hoog rendement verwarmingsketels, wetende dat de dagelijkse rust en relaxte sfeer dan niet verstoord zou worden. Meer dan een maand vakantie en vluchtpoging tijdens de invoering van de Euro – já zolang is het alweer geleden – zou het uiteindelijk niet worden. Desalniettemin wensen we Nicolette alle succes toe, hier vanaf de Tourgazet redactie, omdat we van mening zijn dat ze een schoolvoorbeeld is van een sterke vrouw, die met bravoure tegenslagen overwon en het voor de hand liggende cynisme uit haar karakter wist te houden. Helaas ziet haar werkgever RTL het talent voor diepgaandere programma's over het hoofd en presenteert ze televisie producties die ver onder haar kunnen liggen.

In zekere zin was de etappe van vandaag een overgangsrit, tussen de bergetappe van gisteren die Thymen Arensman won en dinsdag de aankomst op Mont Ventoux. Maar een dag voor zondagsrijders was het absoluut niet! De etappe was allesbehalve gemakkelijk met twee bergen van de derde categorie en in de finale ook nog eentje van de tweede categorie, de steile Pas du Sant. Natuurlijk dacht ook uw verslaggever gelijk aan Van der Poel, maar die was na eigen zeggen niet zo goed in orde door een verkoudheid, de bijensteek en het steeds minder wordende vermogen tot herstel. Dus besloot hij, compleet logisch, na zo'n 25 kilometer dan toch maar weer in de aanval te gaan. 

De Belgisch-Franse Nederlander kreeg veertien man mee in de vroege vlucht, onder wie zijn ploeggenoot Kaden Groves en een groepje Belgen: Wout van Aert, Victor Campenaerts, Tim Wellens en Arnaud De Lie. Vlak daarvoor gingen veel renners in het peloton bij een versmalling van de weg op een brug tegen de grond. 

Julian Alaphilippe – die na een dag jagen achter de koplopers, terwijl Tim Wellens als z'n interview deed, zo overtuigd was van een overwinning dat hij juichend over de meet kwam - Florian Lipowitz en Tiesj Benoot waren onder anderen slachtoffers van de valpartij. Nummer twee in het klassement, Jonas Vingegaard, viel niet, maar zat 'opgesloten' achter de valpartij en moest aardig wat tijd goed maken en daarmee een flinke inspanning leveren om weer aan te sluiten in het peloton dat quasi het tempo temperde.

Terwijl Geert Wilders een kleine bijdrage aan het bestrijden van de klimaatverandering droeg, door alle racistische drek en retoriek uit de ijskast te halen, de stekker uit het stopcontact te trekken en weer ouderwets, deze keer met behulp van Alternatieve Intelligentie, z'n populistische islamhaat aan het verspreiden ging, won Van der Poel in de kopgroep de tussensprint, waarmee hij 20 punten, 210 in totaal, opschoof richting de leider in het puntenklassement, Jonathan Milan met 251 punten. Daarmee behoort de groene trui in de laatste week van de Tour misschien dan toch nog tot de mogelijkheden. 

Ondertussen was in de Duitse gemeente Bohmte een auto met daarin een gezin met 3 kinderen, via de botsing met een stilstaande auto, een glijpartij door een heg en een sprong via een trampoline waarop zich een jongetje bevond, beland op het 3 meter hoogte in het dak van een schuur. Zowel het jongetje dat speelde op de trampoline als de vrouw in de auto zijn met levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd, de andere inzittenden hadden lichte verwondingen. De politie sluit niet uit dat er alcohol in het spel was. 

Op het moment dat de berger, die met zijn takelwagen naar de plek des onheils was gestuurd, verklaarde dat dit voor hem een ongebruikelijke opdracht was en hij in zijn ganse carriere nog nooit zoiets had meegemaakt, vormde zich na alle hogesnelheid schermutselingen uiteindelijk elftal man met onder anderen Quinn Simmons, Michael Storer, Frankie van de Broek en Carlos Rodriguez. Van der Poel hield het voor gezien en pedaleerde in de herstelmodus. Storer viel aan vanaf de voet van de steile klim Pas du Sant en kreeg Simmons en de Belgen Wellens en Campenaerts mee. Toen er nog weer een groepje bij het viertal aansloot, verraste Tim Wellens vrijwel meteen met een knappe aanval op 42 kilometer van de finish. De meesterknecht van Tadej Pogacar bouwde al snel een ferme voorsprong op, en reed solo naar de finish.

De 5e Belgische ritzege alweer in deze Tour! Naast de felicitaties aan de renners, benoemde Koning Filip ook de situatie in Gaza, die hij een schande voor de mensheid vindt. "Ik sluit me aan bij iedereen die de ernstige humanitaire wantoestanden in Gaza aan de kaak stelt, waar onschuldige burgers, gevangen in hun enclave, van honger sterven en bezwijken onder de bommen", zei de Belgische Koning, die in contrast met z'n Nederlandse collega en mening loze nar op Huis ten Bosch, zich publiekelijk uitspreekt. 

Koning Filip vindt dat de huidige toestand al veel te lang duurt. Vrij vertaald verklaarde hij; "Wij steunen natuurlijk de, weliswaar loze, oproep van die, tot masochistisch slaafje van de Amerikaanse Juntaleider gemaakte, secretaris-generaal van de Verenigde Naties om onmiddellijk aan deze ondraaglijke crisis een einde te maken.” “Dat zal echter weinig effect hebben op het handelen van het moordlustige apartheidsregiem in Israël”. Het was de eerste keer dat hij zich zo scherp uitsprak, maar het geeft wel aan dat hij meer begaan is met de genocide in Gaza dan het uitvallen van Evenepoel of een ritzege van de Belgische kampioen.

Morgen de tweede rustdag in deze editie van de Tour. Nee, niet voor uw onraadreporter die, zoals ieder jaar in deze periode, de huiselijke taken heeft laten verslonzen. Mevr. Kettinkast-Sputterbret is gelukkig niet het type dat direct in de klaagmode gaat, maar de stapel klusjes moet niet leiden tot lijden en last. Ondergetekende wenst u een relaxte rustdag toe en zal natuurlijk zijn voelsprieten in de Tourkaravaan gebruiken om de laatste nieuwtjes en geruchten te ontfutselen. Wat de Tour ons nog voor spannends gaat voorschotelen? We zullen het zien... Dinsdag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten