De eerste tijdrit; Over teleurstellingen, valse data, masochistische trekjes en overwinningen!

Het talent om jezelf tot het uiterste te pijnigen, levert in de Tour opzienbarende, en voor menigeen, onverwachte resultaten op. Jawel, beste Gazet volgers, wielrennen is nog steeds een Katholieke sport waarbij zelfkastijding - waar in plaats van het dragen van een cilice, elektrodes en een boordcomputer een waarschuwing afgeven wanneer de inspanning te weinig pijn doet - een diepgewortelde traditie is. Het is natuurlijk een vrijwillige keuze om professioneel wielrenner te worden en je te onderwerpen aan een 24/7 meldplicht, het opgeven van lichamelijke integriteit en alles, qua individuele data bescherming, waar we in het normale leven constant voor moeten vechten, opgeeft om je kopman als eerste over de meet te zien gaan. Natuurlijk is het onvergelijkbaar met onder “staattoezicht” geplaatste jongeren, waarbij kindermishandeling pseudo wetenschappelijk wordt omschreven als opvoeding met pijnprikkels, maar het toelaten dat wild vreemde mannen met een koffertje vol bloed-aftappend instrumentarium ten alle tijden - bijvoorbeeld tijdens een kinderfeestje, kerstavond, midden in de nacht vlak voor een orgasme – kunnen binnenvallen als CIA-achtige agenten, getuigt van een fanatieke masochistische inborst.

De tijdrit heeft gisteren de nodige tijdsverschillen teweeg gebracht. Tadej Pogacar is de nieuwe leider in het algemeen klassement, terwijl Remco Evenepoel na zijn ritzege de nieuwe nummer twee in de Tour is. Als derde op het podium vinden we, voor slecht geïnformeerde sportjournalisten, een nieuwe naam. De echte kenner had natuurlijk rekening gehouden met de jonge Franschman Kévin Vauquelin. Dat betekent dat Jonas Vingegaard na zijn tijdrit van het podium is gevallen. De Deen – pas 13de in de uitslag – had “zijn dag niet” en staat nu vierde. Het ziet er na uit dat de Rabobank ploeg (já, dat staat nu eenmaal pontificaal op het wielershirt) de plank maar weer eens heeft misgeslagen door na Christophe Laporte en Axel Zingle, Armirail als derde Fransche gastarbeider binnen te halen. De hoofdsponsor van de “Nederlandse” ploeg, wellicht Visma, zou Frankrijk als een groeimarkt zien, en dus moeten er meer Fransozen in het team. Armirail is geenszins een koekenbakker, maar de grote concurrerende ploegen proberen natuurlijk Frankrijks hoop in bange dagen en groei briljant, Kévin Vauquelin te contracteren, en dat zorgt voor echt voor commerciële aandacht!

Misschien had mevrouwtje, “ik manage mijn man” Vingegaard toch wel steekhoudende kritiek aangaande de manier waarop de Visma organisatie het complete organische en biologische aandeel (de renner) probeert te kneden tot een, te programmeren, onderdeel van de fiets. Wellicht dat wat minder data en wetenschappelijke berekeningen ten faveure van wat humanisering en mentale vrijheid, soelaas zouden bieden. Vertrouwen op door apparatuur vergaarde data, kan tenslotte leiden tot belachelijke uitkomsten die geenzins de realiteit reflecteren. Uw onraadreporter heeft van dichtbij meegemaakt hoe een simpel vergeten onderdeeltje in een algoritme tot onrechtmatige conclusies kan leiden. Een medewerker van de redactie werd veroordeeld tot een hoge boete en maandenlange rijontzegging voor het telefoneren tijdens het rijden. De camera opname laat echter ontegenzeggelijk zien dat hij niet achter het stuur zat. De Portugese Big Brother camera's zijn niet geprogrammeerd om rechts gestuurde auto's te onderscheiden van links gestuurde, terwijl deze toch in grote getalen rondrijden omdat mensen vanuit het Verenigd Koninkrijk hun voiture importeren tijdens hun emigratie naar het zonnige land. 

Het wegennet bewakingssysteem van de natie der lage landen blijkt net zo krakkemikkig te zijn ontwikkeld. Wat bedoeld was als verkoeling na het trekken van verstandskiezen, leverde Floortje Steigenga uit Den Bosch een boete van 439 euro op. Een flitspaal zag het koelelement aan voor een mobiele telefoon. De boete viel enkele dagen later op de mat. Op de brief stond dat ze een 'elektronisch mobiel apparaat' zou hebben vastgehouden tijdens het rijden. Ze vroeg de foto op. Dat bevestigde haar vermoeden dat het niet om haar telefoon, maar om een icepack ging. "Mijn hartslag zakte weer. Dat icepack is veel groter dan een mobiel. En als je goed kijkt, zie je zelfs mijn telefoon gewoon in de houder staan", verklaarde ze tegen onze in het vaderland gestationairde verslaggever.  Steigenga kan inmiddels lachen om de foto en gaat bezwaar maken. "Ik denk dat ik dit wel ga winnen”, verklaarde ze hoopvol. Maar dat dachten al heel veel meer mensen die onterecht beschuldigd zijn door vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid.

Na de tijdrit van gisteren, waarin verschillende renners even de benen konden 'sparen', is het vandaag weer volle bak fietsen tijdens de op een na langste etappe van deze Tour. Startplaats Bayeux, daar komt de nieuwe Franse trots Kévin Vauquelin vandaan. De klimmer won vorig jaar de tweede etappe, in het Italiaanse Bologna. Maar zeg nou zelf: wat is beter dan winnen in de eigen geboortestreek? En dat zou nog best kunnen ook met al die heuvels. Maar liefst vijf van de derde categorie en eentje van de vierde categorie: alles bij elkaar goed voor ruim 3.500 hoogtemeters. De finish wordt getrokken in Vire Normandie, vlak na een kort, steil klimmetje. Dat belooft wat. Natuurlijk is enig chauvinisme uw onraadreporter niet vreemd en we kijken dan ook met belangstelling uit naar de prestaties van Oliveira, Almeida en Mathieu van der Poel. Onze speciale aandacht gaat uit naar Frank van den Broek, (108ste in het algemeen klassement) gewoon omdat we hem nog helemaal niet in beeld hebben gehad! We beginnen vroeg vandaag, de live reportage begint al om 11.30 plaatselijk Portugese tijd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten