Etappe 15; Pyreneeën, meedogenloos mooi en van Rechts naar Links, dat niet gaat over hossen of sprinten.

Terwijl de kogel van rechts kwam en op een haar na miste, en de ook van rechts gegooide chips gewoon werd platgereden, bleken de daders al snel in de kraag gegrepen. Nou ja, in Amerika was het een kwestie van eerst schieten en daarna vragen stellen, maar de Fransche Gendarmerie arresteerde die toeschouwer wegens ‘zware geweldpleging’ en sloot hem een nachtje op een in de cel omdat door zijn dronken toestand ondervragen geen nut had. Ondertussen was er fantastisch nieuws voor wandelliefhebbers: de Nijmeegse Vierdaagse gaat door. Na wekenlang meten en overleggen concluderen de straathoofden vandaag dat het asfalt op alle plekken dik genoeg is. 

Terwijl in de eerste centimeters van de etappe de meeste sprinters gelijk afhaakten en een grote bus vormden om de dag te overleven, bleef het nieuws uit Amerika de Tour onderbreken, alsof er iets belangrijkers is op de 14e Juli dan de Tour de France. Vooral het populistische gepeupel slingerde de ene fake veronderstelling na de andere op het medium van hun keuze, het parade kindje van manische Musk. 

Wilders roeptoeterde alweer over "van links komende kogels", terwijl de feiten gedeeld door de FBI toch in een heel andere richting wezen. Het voorval zal tot in den treuren worden gebruikt door de MAGA aanhang om de democratie te ondermijnen en hun wannabe dictator nog heftiger te aanbidden. De nieuwe campagne posters liggen al bij de drukker. Helaas is de schutter dood geschoten, dus is het lastig om zijn redenen te achterhalen. Ondertussen werd duidelijk dat het niet de Tour van Wout Poels gaat worden, in de beginfase van deze etappe moest de Limburger al lossen.

We zagen dezelfde strijd als gisteren tijdens het passeren van de bolletjes vlag op de eerste top, Oier Lazkano tegen David Gaudu.

De Fransman van Groupama FDJ trok aan het langste eind en mocht tien punten bijschrijven. Girmay pakte de groene punten bij de tussensprint, maar bij het zien van de manier waarop hij dat aanpakte, besloot de jury dat het niet door de beugel kon, de consequentie was echter niet zo groot, geen 20 maar 15 punten. Terwijl de renners aan de tweede klim van de dag begonnen, herintroduceerde de Tour organisatie de verplichting tot het dragen mondkapjes op alle plekken waar men in contact komt met de renners. Het gaat om de mixed-zones in de start- en finishplaatsen, achter de finish en de plekken (paddocks) waar de teambussen staan. 

Terwijl Femke Bol in het Zwitserse La-Chaux-de-Fonds haar Europees record op de 400 meter horden verbeterde naar 50,95 en Nadine Visser tot twee keer op een dag haar eigen Nederlands record aangescherpte op de 100 meter horden door als snelste de finale af te sluiten met 12,36 seconden en de 20 jarige redneck Thomas Matthew Crooks de prijs van Trump bijbels verhoogde, werd de vrijheid gezocht door een kopgroep van 16 renners. Zestien werd vijftien toen Meintjes door een lekke band werd teruggeslagen naar het peloton. In dat peloton was het overigens steeds het team Visma dat op kop reed. In de vallei na de Col de Portet-d’Aspet werd de voorsprong van de kopgroep iets groter. Daardoor kwamen ze met een voorgift van drie minuten en 40 seconden aan de voet van de Col d’Agnes, de voorlaatste beklimming van de dag. 

De kopgroep bereikte echter niet met z’n vijftienen de voet, van de Col d’Agnes. Het waren Hindley, Jungels, Sobrero, Healy, Romo, Mas en De Plus die het initiatief namen, waarna Carapaz zich genoodzaakt voelde om solo op zoek te gaan naar het leidersgroepje dat inmiddels was uitgedund tot Hindley, Mas en De Plus. Het duurde even, maar Carapaz kwam wel degelijk aansluiten in de kop van de koers. Zo reden er vier renners samen naar de top van de Col d’Agnes. En in het peloton? Daar was het nog steeds het team Visma met een uitmuntend presterende Wilco Kelderman die zo hard op kop reed dat op de top van de Col d’Agnes er nog maar negentien renners over waren in het peloton.

Aan de voet van de Plateau de Beille zat het werk van Kelderman, die tientallen kilometers op kop had gereden, er definitief op. Matteo Jorgenson nam het over en de Amerikaan deed het meteen kraken in de groep met favorieten. Onze Portugese hoop in bange wielerdagen João Almeida besloot al snel zijn eigen tempo te rijden, een goede beslissing omdat hij uiteindelijk iedereen tijdens de klim iedereen voorbij zou rijden en z'n vierde plaats in het algemeen klassement veilig zou stellen. Giulio Ciccone, Felix Gall en Derek Gee moesten al snel lossen. Tadej Pogacar had op die manier, net zoals Jonas Vingegaard dus, maar één luitenant meer op de flanken van de Plateau de Beille. De  vluchters probeerden vooraan nog uit de handen te blijven van de klassementsrenners, maar het werd al vroeg duidelijk dat dat niet ging lukken.

Uiteindelijk bleven Vingegaard en Pogacar over en de tweestrijd was als we gewend zijn. Vingegaard bleef het tempo bepalen, maar Pogacar zat ogenschijnlijk gemakkelijk in het wiel. Pogacar koos in het begin van de slotklim voor een defensieve tactiek, maar op vijf kilometer van de top veranderde dat. De Sloveen knalde weg en liet Vingegaard genadeloos achter. Vingegaard kon allesbehalve volgen en moest op drie kilometer van de streep al meer dan 30 seconden toegeven.

Pogacar viel niet stil in de laatste kilometers. Meer zelfs, hij liep verder uit. De geletruidrager kwam zo met een zeer ruime voorsprong over de streep op de top van Plateau de Beille. Hij deelde een mokerslag uit aan Vingegaard, die uiteindelijk binnenkwam op een minuut en acht seconden. Evenepoel werd derde op nagenoeg drie minuten. Wilco Kelderman die vandaag echt alles met overtuiging deed voor zijn team kwam uiteindelijk als 25ste over de meet.

De Belg Gerben Thijssen moest al vroeg opgegeven. De sprinter had het al een aantal dagen moeilijk, maar het vooruitzicht naar Plateau de Beille was de druppel die de emmer deed overlopen. Voor de rest van de sprinters was het was de hele dag afzien in de laatste bus. Voor aanvang van de slotklim werd hun achterstand al op meer dan een half uur gemeld. Toen werd al duidelijk dat het een close call zou worden om de tijdslimiet te halen. Arnaud Démare hield uiteindelijk 50 seconden over, Mark Cavendish en ploegmaat Cees Bol een minuutje meer. Landgenoot Bram Welten werd de enige renner die buiten de tijdslimiet over de aankomst kwam. Welten kwam zo’n drie en een halve minuut te kort en mag dinsdag niet meer van start. Na sprinter Fabio Jakobsen is hij geenszins de tweede opgever bij dsm-firmenich PostNL, hij heeft het uiterste gedaan maar kon helaas geen “Kenny van Hummel” stunt klaarspelen om in de Tour te kunnen blijven.

Morgen dus weer een aangename rustdag. De sprinters kunnen zich voorbereiden op de laatste vlakke etappe naar de oorspronkelijk Romeinse stad Nîmes. De start is dinsdag in de kustplaats Gruissan dat staat bekend om haar zoutproductie en het nabijgelegen Étang de Gruissan, een zoutwater lagune. In deze zoutmoerassen wordt deze smaakmaker al eeuwenlang gewonnen, genoeg van die witte korreltjes om in de wonden te strooien dus. Laten we hopen dat de flamingo’s, die ongetwijfeld met verbazing zo'n peloton zullen gade slaan, hun evenwicht kunnen bewaren. Men verwacht dat het tijdens de gehele etappe is tropisch warm zal zijn met temperaturen van 30-35 graden. In de finishplaats kan het 36 graden worden”, aldus de Weeronline-specialisten. Er waait verder een matige wind uit het noorden. Is dit genoeg voor waaiervorming? We gaan het zien, beste Tour Gazet volgers, laten we hopen dat er zich nog wat spanning ontwikkeld in de laatste week!

1 opmerking:

  1. Ik raak wel in de war als er twee keer een Bol de aandacht krijgt, ik weet nu dat Femke loopt en Cees fietst, maar zou graag achtergronden weten. Zijn ze getrouwd? Broer en zus? Dat soort wezenlijke informatie. T.

    BeantwoordenVerwijderen