Over slechts 1 seconde, bloedmaan uitwerkingen en inzet na salaris!

Ach, beste wielervrienden, de nacht was kort, heet en werd opgeluisterd door een “bloedmaan”. Nee, uw onraadreporter heeft andere interesses op dit moment en om de waarheid op een kleverig stokje te steken, de gedachtes bij een “bloedmaan” slingeren heen en weer tussen maandelijkse driftbuien en weerwolf achtige taferelen. Volle maan, hondengejank en snedige opmerkingen over problemen die er bij de Klaas Vaak maan nog niet waren.
Als u, beste tourvolger, weer eens lekker een dag op de bank hangt en geheel onschuldig een liefelijk commando richting keuken delegeert om vanuit de koelkast een koud biertje geserveerd te krijgen, weet uw dat het op sommige dagen kan leiden tot bloedrood vurige verwijten. Als dan Dione en haar avondetappe een abrupt einde maken aan de romantische balkon scene, vlak voor dat de “bloedmaan” in al haar glorie zal verschijnen, weet u wellicht wat uw verslaggever met weerwolf achtige taferelen bedoeld.

Nog voor de eerste renner vandaag van start ging bereikten diverse onraad perikelen de WhatsApp van uw verslaggever. Zo zou er de kans aanwezig zijn dat Niki Terpstra aan het einde van het seizoen vertrekt bij Quick-Step Floors. Het probleem? Geld. Nikki wil te veel en Patrick Lefevere heeft te weinig. Naar verluidt zouden UAE Emirates en Dimension Data interesse hebben in de Nederlander, maar met de nieuwe financiële trucjes van de KPMG accountants bij Sunweb zou het ook mogelijk moeten zijn om volgend jaar Parijs-Roubaix  met een Nederlander in dienst van een Nederlandse ploeg te winnen.

Nu is het binnen zo’n Belgische ploeg al een hele prestatie om aan de gebruikelijke eigenaardigheden te wennen. Het komt nog al eens voor dat renners die te lang van huis zijn typische Belgische gewoontes gaat missen. Daarin zijn ze niet alleen. Bijna de helft van de Belgen mist de Belgische frieten wanneer ze op reis zijn, zo toont onderzoek aan. Voor wie het echt niet meer aankan is er nu ook een oplossing: een heuse noodlijn! Uit onderzoek bleek dat Belgen frieten meer missen dan chocolade en bier. Maar liefst 44,6% van de Belgen mist frieten tijdens een verblijf in het buitenland. Opvallend is dat bij Franstalige mannen onder de 34 jaar het gemis het zwaarst valt. Uit het onderzoek blijkt dat ze langer zonder Belgische chocolade kunnen dan zonder Belgische frieten. Dat verschil is vooral bij de bevraagde wielrenners het sterkst merkbaar: slechts één op de vijf mannen mist Belgische chocolade in het buitenland, terwijl 48,7% van hen aangeeft dat ze Belgische frieten missen wanneer ze weer eens op pad zijn in het world-tour circuit.
 
Voor vijf op de tien Belgen is frieten eten het leukste deel van hun thuiskomst, daarom is het voor de helft van hen dan ook het eerste wat ze doen wanneer ze voet op Belgische bodem zetten. Meer dan de helft van de bevraagde Belgische renners zijn van mening dat je in het buitenland geen échte goede frieten kunt eten. Maar er is een oplossing, een heus S.O.S-nummer voor de mensen bij wie het gemis te groot wordt. Na een telefoontje repatrieert Lutosa de Belgen met plezier zodat ze zo snel mogelijk kunnen herenigd worden met hun favoriet Belgisch gerecht. Contract of geen contract als de heimwee naar frieten te zwaar wordt kunnen ze bellen met het S.O.S-nummer van Lutosa: +32 78 18 81 80

Nog wat korte weetjes van voor aanvang van de Tijdrit: De Fransman Sylvain Chavanel heeft nu dus in de negentiende etappe van de 105e editie van de Tour zijn 366e Touretappe gereden en verbreekt daarmee het record van Joop Zoetemelk. “La Machine” evenaart zonder ongelukken ook het record van Hincapie en Zoetemelk, die de Ronde van Frankrijk zestien keer uitreden. Peter Sagan kende gisteren een moeilijke dag in de Tour, maar nog steeds zwaar gehavend na een valpartij twee dagen geleden, overleefde uiteindelijk de laatste Pyreneeënslag. De wereldkampioen kwam uiteindelijk op 38 minuten van ritwinnaar Primoz Roglic over de meet. Wat doet een drievoudige wereldkampioen wielrennen dan? Juist, handtekeningen uitdelen.

Tijdens het vertrek van de eerste tijdrijders was het wegdek nog nat, we zagen de nummer 13 vetrekken en ook Timo Roosen, Ramon Sinkeldam en Taylor Phinney, die gisteren opeens met een gezicht vol bloed en pleisters als laatste over de streep kwam in Laruns. Hij was onderweg gevallen en brak zijn neus toen hij hard in aanraking kwam met een boom. Terwijl Terpstra het wel heel erg rustig aandeed en het tempo aanpaste aan de financiële vergoeding die het team hem heeft geboden voor het komende seizoen en Burghard onder luid applaus vertrok, kwamen er renners op het startschavot die we voor het eerst zagen en waarvan we eigenlijk niet wisten dat ze ook meereden in deze Tour. Ondertussen bleek Michael Hepburn de eerste die de tijdrit serieus nam en zette de tijd op 42 minuten en 15 seconden.

Nikias Arndt en Chad Haga, beiden ploeggenoten van Tom Dumoulin, nemen de zaak serieus en terwijl de kledingsponsor Etxeondo, die is gevestigd in Baskenland, met een vers genaaid wereldkampioen tijdrit pak bij de Sunweb bus verschijnt ter vervanging van het zoekgeraakte tenue, lijkt het er op dat Wout Poels ook nog wat kruit over had om te verschieten maar Marc Soler blijkt vijfhonderdsten sneller dan Hepburn en is op dat moment de nieuwe leider. Søren Kragh Andersen, ook van de Sunweb ploeg, verpulverde vervolgens de tijd van Soler. Maar zat amper in “the hotseat” of moest alweer opstaan omdat Kwiatkowski net een seconde minder nodig had om de afstand af te leggen. Laurens ten Dam kwam buitengewoon tevreden over de meet ondanks zijn achterstand, hij was namelijk de snelste van Noord-Hollands Best, de trainingsgroep van Noord-Hollanders Ten Dam, Niki Terpstra en Ramon Sinkeldam.

Uiteindelijk was het dan zover, na een middag lang wachten, waren de mannen eindelijk 2 minuten naar elkaar van start gegaan. Mikel Landa die 3 seconden sneller moest rijden dan Steven Kruijswijk om diens 5de plaats af te snoepen, Froome die tijd moest goed maken op Roglic, die op zijn beurt weer 19 seconden moest goed maken op Dumoulin. Thomas was de enige die wattijd mocht verspelen. Zou het hem een zegetocht worden? In een koffie-wielerbar met de toepasselijke naam ‘I want to ride my bike’ in hartje Cardiff, de hoofdstad van Wales, zat de spanning er goed in. Het gejuich was tot op straat te horen toen Thomas van het schavot af reed. De tientallen fans voor het brede tv-scherm zijn zenuwachting, dit kan toch niet meer mislopen?

Terwijl de virtuele tussentijden de spanning opvoerden en Roglic degene leek te zijn die het minst voortvarend van start ging, leek het juist Mister Froomage die z’n zinnen had gezet op een overwinning in de tijdrit. Geraint Thomas is met afstand de snelste bij het eerste meetpunt. Chris Froome volgt op 14 seconden, Dumoulin op 2 seconden langzamer. Primoz Roglic valt tegen en is al 44 seconden kwijt na 13 kilometer. Krijswijk loopt tevreden uit op Landa en leek z’n 5e plaats te verdedigen. Dumoulin en Froome hielden het bij dezelfde snelheid en we zouden hem bijna vergeten, Quintana verloor wederom veel tijd.

Op dat moment reed de man in de gele trui het snelst van allemaal. Froome rijd Kwiatkowski uit de hete stoel, en verwijst Roglic naar de vierde plaats in het algemeen klassement, maar Dumoulin rijdt nagenoeg dezelfde tijd en blijft dus tweede in de algemene rangschikking, maar de tijd is niet helemaal duidelijk. Het was nog 2 minuutjes wachten op Thomas, die geen risico nam en dat allemaal terwijl niemand wist wie de tijdrit had gewonnen… maar het bleek Tom Dumoulin met 1 seconde verschil!!!

Terwijl de man van het AD, ja laten we het even iedere keer vermelden, de man van het Algemeen Dagblad dus, probeert uit te leggen waarom hij helemaal verkeerd zat met z’n voorspellingen en er op los analyseert, gaan gelijk de geruchten over dat dit de enige kans was voor Thomas om de Tour te winnen vanwege de oude kopman en de aankomende kopman. Allemaal gelul in de ruimte dus, maar dat mag de blijdschap niet drukken.

Het was misschien wel de spannendste Tour sinds Uw onraadreporter zijn verslagen maakt voor de Tourgazet Plagiato! Een verdiende gele trui winnaar en een sublieme Tom Dumoulin die bewijst het mogelijk is om in 2 grote rondes goed te presteren. Met een goede vijfde plaats voor Krijswijk, Nederlandse etappe zeges en mooie en spannende 3 weken achter ons is het misschien wel een lange zit om morgen naar die de laatste trumpiaanse etappe te gaan kijken. Gewoon wachten tot de mannen de Avenue des Champs-Elysées op rijden en misschien eerst de prestaties van Verstappen bekijken in de GP van Hongarije, om vervolgens dan toch onze Tom op het podium in Parijs te zien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten