En nu gaat het beginnen! De Alpen gezien vanuit Toledo


Bom Dia Tourvolgers! Hebt u het al gehoord of verklapt uw reporter nu ter plekke dat Cavendish vandaag niet van start gaat. Schande! Jawel, ik ben van mening dat de overwinningen behaald tijdens de Tour pas officieel toegekend worden als je de Tour ook daadwerkelijk hebt volbracht. Tenzij je door val of ander ongeluk echt niet verder kunt, zou je toch op z'n minst de wedstrijd moeten afmaken. Het heet niet voor niets een Ronde van Frankrijk! De Overwinningen van Cavendish hebben geen enkele waarde, want je kunt ze niet afmeten aan renners die de Tour wel volbrengen. Uw reporter vindt het maar niets, die zwakke rittenkapertjes die het echte werk ontduiken. Zo dat is gezegd!

Uw onraadreporter heeft een neus voor riekende zaken die zich afspelen aan de achterkant van commerciële wielerpraktijken, maar zo ook voor goede koffie, een essentieel bestandsdeel van z'n dagelijkse inname patroon. Zo kwam ik gisteren, m'n neus achterna lopend, terecht bij Cafe Farolito. Als je het over koffie hebt, nou ja beste wielerfans, je zou het doping kunnen noemen, dat goedje wat ze daar brouwen! Terwijl uw verslaggever genoot van het zwarte goud werd ik aangesproken door een jonge dame, in het Engels, maar om de verwarring niet uit te breiden door conversaties, van het grootste belang, niet te vertalen, blijven de schrijfselen in ons moerstaal. "Of ik speciaal voor dit bakkie koffie naar Toledo was gekomen", wilde ze weten. Gabriela, zo heet ze nu eenmaal, bleek een Amerikaanse journaliste te zijn die de wereld over reist op zoek naar lekkernijen en specialiteiten, en voor deze koffie komt ze speciaal, jaar na jaar, terug naar Toledo. "De speciale kwaliteit komt doordat de koffiebonen hier ter plekke worden gebrand" zo legde ze uit, "ze komen vers uit Columbia".

Columbia, daar komt ook dat manneke vandaan, die rond uit durft te vragen om hulp van een andere ploeg om de leider in het klassement te verslaan. Dat moet hij zelf doen, met z'n eigen ploeg! Nairo Quintana wil een alliantie smeden met de Astana-ploeg, hij hoopt samen met Fabio Aru en Vincenzo Nibali de Britse leider alsnog aan het wankelen te brengen. Alweer zo'n blaaskaakje zonder genoeg inhoud dat van een sportieve sokkel lazert! "Alleen wordt het moeilijk om Froome te verslaan", zei Quintana gisteren op de rustdag in Bern. Nou en, wat zou dat? "We hebben het geprobeerd op de Mont Ventoux en in de rit naar Culoz, maar tegen het ijzersterke blok van Sky valt weinig te beginnen", erkende het manneke, eventjes vergeten dat Bauke hem er ook gewoon afreed.

Uw verslaggever heeft de rest van gisteren daags voorts doorgebracht met de vriendelijke edoch een beetje over enthousiaste Amerikaanse. Een kleine mini tour door de straatjes van de stad die ooit de hoofdstad van Spanje was, een tochtje naar de andere kant van de rivier en natuurlijk, zo als het Amerikanen betaamd, moest ik de complete doopceel van haar succes aanhoren. Dat ze al op haar 5de begon met koken, geïnteresseerd was in kookprogramma's en al op haar 14e een eigen bakkerij had waarin ze "custom made" gebak maakte, niet begrijpende dat op de rest van de wereld goed gebak altijd "custommade" is.

Jawel, ze ging naar een of andere universiteit in Arizona en ze is maar wat trots op de titel "Leadership Consultant" voor een of ander duister genootschap, Sigma Kappa Sorority. Maar goed, al met al was het een gezellige dag met Gabriela Rodiles, voor wie overigens het gezonde voedsel dat we tot ons nemen in Spanje en Portugal een onbegrepen fenomeen blijft en die zich afvraagt waar al dat lekkers zonder plastic verpakking vandaan komt. Ik heb ze een diner gespendeerd in "mijn" eigen hotel Almunia de San Miguel.. met mes en vork wel te verstaan.

Terwijl Uw reporter zich hier dus aardig thuis begint te voelen in Toledo, brachten de renners de rustdag door in Bern. De etappe gaat daar straks ook van start. De koers trekt zuidwaarts de bergen in en dat is ook te merken in het profiel. Langzaam bouwt de etappe zich op tot de climax. Te beginnen met de Côte de Saanenmöser en Col des Mosses van derde categorie. Na een korte afdaling van zeven kilometer begint de slotklim richting Finhaut-Emosson. Deze col is 10,4 kilometer lang aan 8,4 procent en leidt de renners naar 1960 meter boven zeeniveau. Veruit het steilste deel ligt in de laatste twee kilometer. Hier komt het stijgingspercentage niet onder de 10 procent. De Tour kwam nog nooit in dit stukje Zwitserland, maar twee jaar geleden streek de Dauphiné er wel neer. De winst ging er in extremis naar Lieuwe Westra. Er is dus hoop voor ons Nederlanders!!

Froome’s grootste concurrent om de eindzege? Bauke Mollema! De nuchtere Groninger is prima in vorm en hoort bergop bij de beste drie, getuige de eerder genoemde (ingekorte) rit naar de Mont Ventoux. De daarop volgende dagen liet hij vormbehoud zien. De kopman van Trek-Segafredo zit wel met een dilemma: Naar voren of naar achteren kijken? Als de mogelijkheid zich voordoet, zal hij het niet laten, maar dat kan alleen als Froome een slecht moment kent. Daarnaast moet hij achter zich kijken. Op wiens demarrage reageert Mollema wel en op wiens niet? Mocht hij zijn benen van de tweede week nog hebben, dan kan er meer inzitten dan hij zelf misschien denkt. Zolang hij die Colombiaan maar achter zich houdt!

Voor nu wens ik u, beste Tourgazet Plagiato lezers, een mooie dag op de bank. Het schijnt dat in Nederland de mussen van het dak vallen, dus misschien is het wijs om de TV buiten te zetten. De Portugese mussen vliegen gewoon af en aan, en dat bij temperaturen boven de 40 graden, maar nou ja, in de lage landen wordt een beetje warmte al gauw omschreven als tropisch, jullie moeten eens weten...  Ate Logo!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten